Prima pagină » Informații utile » Sfânta Agnia, vindecătoarea bolilor fără leac. Cum ne rugăm la ea

Sfânta Agnia, vindecătoarea bolilor fără leac. Cum ne rugăm la ea

25 aug. 2024, 15:00,
în Informații utile

Sfânta Agnia Sfânta Muceniță Agnia este o tânără martiră creștină din Roma Antică, cunoscută pentru curajul și credința ei neclintită în fața persecuțiilor păgâne. Ea este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 21 ianuarie. 

Moaștele Sfintei Mucenițe Agnia se află în biserica „Sant’Agnese fuori le Mura” din Roma, Italia. Această biserică a fost construită deasupra catacombelor unde se crede că Sfânta Agnia a fost îngropată după martiriul său. Biserica este un important loc de pelerinaj pentru credincioșii creștini, care vin să se roage și să aducă omagiu sfintei. 

Viața Sfintei Agnia

Sfânta Muceniță Agnia, comemorată pe 21 ianuarie, s-a născut în Roma din părinți creștini și a fost crescută în credința creștină. La vârsta de 13 ani, și-a consacrat fecioria lui Iisus Hristos, refuzând orice alt logodnic. Fiind foarte frumoasă, a atras atenția unui tânăr nobil, fiul eparhului Simfronie, care a încercat să o câștige cu daruri scumpe și promisiuni. Agnia, însă, le-a respins, declarându-se logodită spiritual cu Hristos. În fața respingerilor repetate, tânărul a căzut grav bolnav, iar tatăl său, eparhul, a intervenit, încercând să o convingă să accepte logodna cu fiul său. 

Agnia a refuzat cu fermitate, spunând că nu va renunța la logodna ei cu Hristos. În urma acestei insistențe, eparhul a decis să o pedepsească, aducând-o în fața judecății. Acolo, ea a refuzat să jertfească zeilor păgâni, mărturisindu-și credința în Dumnezeu. Întrucât a refuzat să-și schimbe credința sau să accepte logodna, eparhul a ordonat să fie dezbrăcată și dusă într-o casă de desfrânare pentru a-și pierde fecioria. 

Dumnezeu a protejat-o pe Agnia, acoperindu-i trupul cu o creștere miraculoasă a părului și învăluind-o într-o lumină cerească. Oricine încerca să o vadă sau să o atingă era orbind sau înspăimântat de strălucirea divină. Când un tânăr a încercat să o violeze, a fost ucis instantaneu de un înger. Tatăl tânărului a cerut ca Agnia să-l învieze pe fiul său pentru a dovedi că nu ea l-a ucis. După rugăciunea ei, îngerul Domnului l-a readus la viață. 

În ciuda acestei minuni, eparhul a continuat să o pedepsească pe Agnia, ordonând să fie arsă pe rug. Flăcările nu au atins-o, așa că un soldat a ucis-o în cele din urmă cu sabia. Sfânta Agnia este astfel comemorată pentru credința și curajul său de a-și păstra fecioria și credința până la moarte. 

Cum ne rugăm la aceasta 

Pentru a ne ruga la Sfânta Agnia, putem rosti o rugăciune care să exprime credința noastră și dorința de a urma exemplul ei de puritate, credință și curaj. Iată un exemplu de rugăciune: 

„O, Sfântă Agnia, tânără și curajoasă muceniță a lui Hristos, te rugăm să te rogi pentru noi înaintea Tronului Ceresc. Ajută-ne să rămânem puternici în credință, să fim curați la suflet și să ne dăruim cu totul voinței lui Dumnezeu, așa cum ai făcut tu în timpul vieții tale. Roagă-te pentru noi, Sfântă Agnia, să primim harul și binecuvântarea Domnului în toate zilele vieții noastre. Amin.” 

Această rugăciune poate fi spusă cu inima deschisă și cu credință, cerând ajutorul și mijlocirea Sfintei Agnia în momentele de nevoie. De asemenea, rugăciunea poate fi însoțită de aprinderea unei lumânări și de meditarea asupra vieții și martiriului sfintei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 octombrie 2024
02 octombrie 2024