Sărbătoare importantă pentru creștinătate. Astăzi, creștinii îl sărbătoresc pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Este prima sărbătoare care are loc după marea sărbătoare a Învierii Domnului. Câteva milioane de persoane își sărbătoresc astăzi onomastica
Creștinii-ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 23 aprilie, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Sfântul a fost însă pomenit de Biserica Ortodoxă în a doua zi de Paște, pe 20 aprilie. Sărbătoarea Sfântului Gheorghe vine cu o serie de tradiții și obiceiuri din bătrâni, tradiții care s-au păstrat peste secole. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți din calendarul ortodox, sărbătorit la dată fixă în fiecare an – 23 aprilie.
Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini, pe vremea împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea. El a ajuns conducător de armată datorită vitejiei și victoriilor sale.
În anul 303, Dioclețian a început lupta împotriva creștinilor, iar Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să-și mărturisească credința, fapt pentru care a fost întemnițat și torturat.
Sfântul nu a fost rănit în timpul torturii și a reușit să învie un mort. Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte pe 23 aprilie 304. El este înfățișat pe icoane într-o ipostază de biruitor, străpungând cu sulița un balaur. Este ocrotitor al oștirilor, al naturii și al animalelor.
Tradiții și obiceiuri
Cei care poartă numele Sfântului sau derivate ale acestuia își sărbătoresc astăzi și ziua onomastică. Oamenii sunt sfătuiți să nu doarmă în noaptea de Sfântul Gheorghe pentru a fi voioși și plini de speranță pe parcursul întregului an. Scăldatul înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, ajută la îndepărtarea relelor și invidiilor din sufletele oamenilor. Cine nu face asta și doarme în seara de Sfântul Gheorghe, acela fură din somnul mieilor și o să doarmă tot anul. Mai mult de atât, de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie, gunoiul trebuie așezat la rădăcinile pomilor, mai ales că aduce noroc în curtea celor care fac asta. Dacă plouă în ziua de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie, acesta este un semn divin că urmează să se facă grâul și fânul.