Prima pagină » Economic Local » Sezonul de combatere a căderilor de grindină din Iași ar trebui să înceapă pe 15 aprilie 2024. Director: „Sunt negocieri, așteptăm decizia ministerului”
Sezonul de combatere a căderilor de grindină din Iași ar trebui să înceapă pe 15 aprilie 2024. Director: „Sunt negocieri, așteptăm decizia ministerului”

Sezonul de combatere a căderilor de grindină din Iași ar trebui să înceapă pe 15 aprilie 2024. Director: „Sunt negocieri, așteptăm decizia ministerului”

26 mart. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Sezonul de combatere a căderilor de grindină din Iași ar trebui să înceapă pe 15 aprilie 2024, însă, după ce mai mulți fermieri au susținut faptul că sistemul Ministerului Agriculturii nu îi ajută, se fac negocieri din nou. O parte dintre aceștia afirmă că lansarea rachetelor ar favoriza apariția secetei, alții susțin că și-au salvat culturile datorită acestui sistem. Acum, sunt protejate plantațiile de pe o suprafață de 268.000 de hectare din Iași, iar la nivel național, 2,3 milioane de hectare

Specialiștii Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova (UCCG) 1 sunt pregătiți pentru sezonul de combatere a grindinei din anul 2024. UCCG Iași asigură, cu 16 puncte de lansare, protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui. Fermierii au plantații protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare. De asemenea, unitatea din Iași cuprinde grupurile Cotnari, din Iași, și Huși, din Vaslui. În sezonul 2023 de combatere a căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină vor proteja o suprafață de 2,3 milioane de hectare prin funcționarea, pentru început, cu un număr de 99 de Puncte de Lansare (PL) a rachetelor antigrindină, 16 dintre aceste fiind în cadrul UCCG Iași.

Sezonul de combatere a căderilor de grindină din Iași ar trebui să înceapă pe 15 aprilie 2024

Unii fermieri din Iași nu sunt de acord cu lansarea rachetelor antigrindină.

„Nu protejează cu nimic. Îndepărtează norii și din cauza asta nu mai plouă, e secetă. Eu și mai mulți fermieri din zonă nu vrem lansarea rachetelor”, susține Ioan, un fermier din zona Vaslui.

Alți fermieri din județul Iași susțin, în continuare, lansarea rachetelor antigrindină pentru că astfel sunt salvate culturile.

„Noi avem viță-de-vie, pomi fructiferi, un pic de teren agricol. Ne-au salvat rachetele când a fost grindină. La noi e din ce în ce mai greu cu grindina pentru că în fiecare an avem probleme. Nu vrem să renunțe la sistemul antigrindină”, susține Mihaela Mihalcea, producător din Iași.

Sezonul de combatere a căderilor de grindină 2023 a început la 15 aprilie, în Iași fiind operative 16 puncte de lansare a rachetelor antigrindină.

Director: „Sunt negocieri, așteptăm decizia ministerului”

Specialiștii care lucrează la Centrul Antigrindină susțin că vor aplica măsurile dispuse de Ministerul Agriculturii.

„Pe 15 aprilie ar trebui să înceapă noul sezon. Noi ne pregătim pentru asta. O să vedem ce se dedice după ce va avea loc discuția de mâine (n.r. – azi, 26 martie 2024), cu fermierii și cei de la Ministerul Agriculturii. Noi nu am primit nimic oficial. Sunt negocieri, așteptăm decizia ministerului. Fermierii care nu sunt de acord cu lansarea rachetelor antigrindină ar trebui să își asume această decizie.

În ceea ce privește perspectiva de dezvoltare a sistemului antigrindină, ar putea fi înființate noi puncte de lansare în Suceava și Botoșani. La sfârșitul anului sau anul viitor, ar putea începe lucrările pentru construcția a 8 puncte de lansare în Suceava și 12 în Botoșani”, susține Daniel Florea, director de program al operatorului licențiat al Unității de Combatere a Rachetelor Antigrindină Moldova 1.

În această unitate, lucrează 32 de angajați. Astfel, sezonul de combatere a căderilor de grindină din Iași ar trebui să înceapă pe 15 aprilie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024