Prima pagină » Actualitate » Sever Mureșan a murit în Franța. Ce avere avea afaceristul

Sever Mureșan a murit în Franța. Ce avere avea afaceristul

25 sept. 2024, 11:43, 1 ,
Cezar Bulgaru în Actualitate

Sever Mureșan, milionarul care a organizat la București cel mai mare turneu de tenis în anii ’90, a murit în Franța, la 75 de ani. Sever Mureșan, fost tenisman profesionist, a fost o figură centrală în viața publică în primul deceniu al capitalismului, având în vedere ascensiunea Băncii Dacia Felix din Cluj, care a început din ruinele și cu fondurile celebrei scheme piramidale Caritas, de la începutul anilor ’90.

Omul de afaceri, cunoscut și în lumea sportului datorită practicării tenisului în tinerețe și mai ales pentru organizarea unui turneu de tenis extrem de important la București în anii ’90, avea probleme grave de sănătate, motiv pentru care a fost transferat în Franța acum câteva luni.

Sever Mureșan a murit în Franța

Mureșan a fost tratat într-un spital din Dijon, însă cadrele medicale de acolo nu au mai putut să facă nimic, iar fostul milionar a pierdut lupta cu viața. Fostul om de afaceri a fost internat în stare gravă la Spitalul Militar în luna iulie a acestui an. A ajuns la Secția de Terapie Intensivă după ce a suferit un AVC, iar starea sa s-a agravat progresiv.

Fiul și fiica omului de afaceri se află în Franța și au efectuat toate demersurile necesare pentru a-i asigura tatălui lor cea mai bună îngrijire și acces la tratamente.

Trupul neînsuflețit al lui Sever Mureșan va fi adus în țară pentru a fi înmormântat la Câmpia Turzii, conform celor de la gândul.ro.

Ce avere avea Sever Mureșan

Despre Sever Mureșan se spune că avea o avere estimată la aproximativ 500 de milioane de euro.

Banca Dacia Felix a devenit cea mai mare bancă privată înființată după Revoluție, însă s-a prăbușit în câțiva ani din cauza creditelor neperformante acumulate și a pierderii zecilor și sutelor de milioane de dolari. Înainte de a începe problemele și de a solicita BNR falimentul, Banca Dacia Felix acumulase o datorie uriașă față de Banca Națională, de peste 500 de milioane de dolari, la care s-a adăugat și o datorie de câteva zeci de milioane de dolari către CEC Bank.

Prăbușirea Băncii Dacia Felix a fost extrem de controversată, în special în contextul banilor acordați prin credite noilor capitaliști care au apărut după 1990 și care ulterior nu au mai putut fi găsiți și recuperați. Banca Națională a păstrat în bilanțul ei creanța Băncii Dacia Felix timp de mulți ani, care, la un moment dat, a fost preluată de un grup israelian, Eurom, ce achiziționase banca în 1997. Desigur, această creanță a fost cumpărată la un discount de 90%-95%, pierderea înregistrată de BNR fiind de aproape jumătate de miliard de dolari.

După prăbușirea Băncii Dacia Felix, Sever Mureșan a ieșit treptat din prim-planul vieții economice și politice. La un moment dat, el l-a adus la București pe George Bush Sr., fostul președinte american de la începutul anilor ’90, care a jucat un meci demonstrativ de tenis cu Adrian Năstase, prim-ministrul de atunci, și cu Ilie Năstase.

Sever Mureșan a avut în anii ’90 legături strânse cu lumea politică de la București, în special cu conducerea PDSR-PSD, dar nu numai, ceea ce i-a permis să aibă ascensiunea pe care a avut-o cu Banca Dacia Felix. Totuși, aceasta nu a rezistat după schimbarea guvernărilor.

Din nefericire Sever Mureșan a murit la 75 de ani, în Franța.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024