Sesizările depuse de AUR, USR și Avocatul Poporului pe legile Justiției au fost respinse de CCR. Astăzi, 9 noiembrie 2022, Curtea Constituţională a României a respins sesizările referitoare la legile Justiţiei, care, anterior, au fost adoptate în Parlament.
Legile Justiţiei au fost contestate la CCR după ce au fost votate în Parlamentul României. Avocatul Poporului, Renate Weber, a trimis pe 20 octomrie o sesizare la CCR prin care a atacat aceste schimbări. Acesta a criticat eliminarea din lege a sancţiunilor pentur magistraţii care nu respecta deciziile CCR şi ale ÎCCJ.
Sesizările pe legile justiţiei, respinse de CCR
Plenul Senatului a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede organizarea judiciară, proiectul legislativ privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ulterior, acestea au fost adoptate în Parlament. În acest sens, legile au fost constestate la Curtea Constituţională.
De altfel, CCR a respins aceste sesizări cu privire la modificarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii organizării judiciare şi Legii Consiliului Superior al Magistraturii.
Deputatul USR Stelian Ion a declarat că aceste legi „oligarhizează întregul sistem judiciar, punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie”
„Este foarte important să contestăm aceste legi la CCR, vedem că puterea actuală a forţat la maximum procedura şi nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia”, a afirmat deputatul USR Stelian Ion.
O sesizare în acest sens, cu privire la cele trei acte normatice, a fost făcută şi de AUR.
„Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (PLx 440/ 2022), Legea privind organizarea judiciară (PLx 441/ 2022) şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PLx 442/ 2022) sunt neconstituţionale din cauza manierei abuzive şi dispreţuitoare în care au fost votate, dar şi prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare”, a subliniat AUR într-un comunicat de presă.
Legile Justiției au fost modificate
Despre modificările în legile Justiției a vorbit și europarlamentarul Cristian Terheș.
„CCR va avea o decizie foarte simplă de făcut, dar crucială. În urmă cu câteva luni PSD şi PNL şi-au dat mâna pentru a suprima supremaţia Constituţiei şi a introduce implicit în Legile Justieiei supremaţia dreptului UE peste Constituţia României”, a declarat Cristian Terheș.
Pe data de 15 octombrie, avocatul Adrian Toni Neacșu a lansat o petiție către Senatul României pentru ca sancţiunile pentru magistraţii ce încalcă deciziile CCR să nu fie eliminate din Legile justiţiei.
„Vă rog semnați, distribuiți, comentați! Haideți să le arătăm ce înseamnă să ataci Constituția, să le arătăm ca suntem aici. Solicităm senatorilor României să nu voteze eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea de către judecători și procurori a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept (L612/2022)”, a scris avocatul Adrian Toni Neacșu pe pagina sa de Facebook.
În pofida acestui fapt, sesizările pe legile Justiției au fost respinde de CCR. Potrivit Avocatului Poporului, legile preconizează o extindere a ariei funcțiilor ce pot fi ocupate de judecători și procurori care excedează activități de înfăptuire a Justiției.