Prima pagină » Eveniment-Social » Sesiunea de toamnă BAC 2022! Când va avea loc și care sunt documentele necesare înscrierii!

Sesiunea de toamnă BAC 2022! Când va avea loc și care sunt documentele necesare înscrierii!

18 iul. 2022, 02:00,
Emanuela Băluță în Eveniment-Social

Astăzi, 18 iulie 2022, încep înscrierile la sesiunea august–septembrie 2022. Astfel, absolvenții clasei a XII-a care, din diverse motive, nu au putut lua parte la prima etapă a examenului maturității se vor putea înscrie, în curând, la sesiunea de toamnă BAC 2022. Documentele pot fi trimise până pe 25 iulie 2022.

După ce, la sesiunea din iunie–iulie 2022, a fost înregistrat un număr foarte mic de înscriși la Bacalaureat, cei care nu au susținut probele la începutul verii vor avea o a doua șansă la începutul toamnei.

 mana care tine un creion si bifeaza niste raspunsuri

Probele propriu-zise vor fi susținute începând cu 16 august 2022. Prima probă va fi cea de Limba și literatura română

Când va avea loc sesiunea de toamnă BAC 2022

fata in fata unei table cu desene in jurul ei

Tinerii vor putea să evolueze din punctul de vedere al educației, odată cu trecerea peste acest examen

La începutul verii, ieșenii care au absolvit liceul au avut șansa de a susține probele examenului de Bacalaureat. Având în vedere, însă, că nu toți au reușit, din diverse motive, să se înscrie la examen, azi, 18 iulie 2022, încep înscrierile la sesiunea de toamnă a examinării. Astfel, în perioada 18–25 iulie 2022, are loc înscrierea candidaților, inclusiv a celor care au promovat examenele de corigențe. Probele propriu-zise vor fi susținute, începând cu 16 august 2022, cu prima probă la Limba și literatura română, urmând ca, pe 17 august, să fie susținut examenul la proba obligatorie a profilului. Pe 18 august 2022, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 19 august va fi proba la Limba și literatura maternă. Ca și dățile trecute, toate probele vor fi scrise.

„Examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă, va debuta la mijlocul lunii august. Dacă în prima sesiune (iunie–iulie 2022) examenul a început cu evaluarea competențelor lingvistice și digitale, în a doua sesiune de Bacalaureat, candidații vor susține mai întâi probele scrise, începând cu 16 august, apoi, între 22 și 29 august 2022, vor susține probele pentru competențele lingvistice și digitale”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, Antonina Bliorț.

După susținerea probelor scrise, urmează cele orale. Astfel, în perioada 22–23 august 2022, va avea loc Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A. Pe data de 24 august 2022 va avea loc Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B. Pe 25 august 2022 are loc Evaluarea competențelor digitale – proba D, iar în perioada 26–29 august 2022 va fi organizată Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Primele rezultate la probele scrise vor fi afișate pe 31 august 2022, după care, între orele 12:00 și 18:00, vor putea fi depuse contestațiile, urmând, în intervalul 1–2 septembrie 2022, să aibă loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 3 septembrie 2022 să fie afișate rezultatele finale.

fatada Inspectoratului Scolar Judetean Iasi

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași a anunțat că, mai întâi, vor fi susținute probele scrise, după care – cele orale

Cum se pot înscrie doritorii la BAC

femeie facand poza unui panou cu note

Primele rezultate la probele scrise vor fi afișate pe 31 august 2022, după care, între orele 12:00 și 18:00, vor putea fi depuse contestațiile

Persoanele care doresc să ia parte la sesiunea din toamnă au nevoie de următoarele: dosar, poze ¾ (2 bucăți), o copie după certificatul de naștere și cartea de identitate, foaia matricolă, cerere-tip (se completează la secretariatul unității școlare absolvite), adeverință de recunoaștere a probelor (pentru candidații din seriile anterioare) și o cerere către Inspectoratul Școlar.

„Conform metodologiei, «pentru candidaţii din anii precedenţi şi pentru candidaţii din seria curentă, în cazul celei de-a doua sesiuni, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului de Bacalaureat, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia (certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor)». Totodată, pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine Bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului. În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia Generală Educaţie și Învățare pe Tot Parcursul Vieții. În funcție de numărul de absolvenți înscriși, ISJ Iași va stabili centrele de examen în care se vor susține probele”, a transmis Antonina Bliorț, în legătură cu sesiunea de toamnă BAC 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *