Când suntem cei mai expuși riscului de a contracta noul tip de coronavirus, care declanseaza boala Covid-19? Un studiu amplu realizat de Institutul Pasteur din Franta asupra locurilor de contaminare cu coronavirus relevă când francezii se infecteaza in numar mare. Potrivit cercetătorilor, Covid-19 circulă și se transmite cel mai mult în timpul meselor, timp în care masca nu este purtată și gesturile de barieră sunt mai puțin aplicate.
Nu mai este un secret că unele locuri sunt mai contaminante decât altele. Potrivit unui studiu american publicat în noiembrie, restaurantele, sălile de sport, hotelurile, lăcașurile de cult, cabinetele medicale și supermarketurile se numără printre locurile în care virusul circulă și se transmite cel mai mult. Dar care este momentul precis care ar fi responsabil pentru marea majoritate a contaminărilor? Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Franta au răspuns la această întrebare în studiul ComCor publicat pe 17 decembrie.
Acest prim studiu francez privind circumstanțele și locurile de contaminare cu virusul Sars-CoV-2 a fost realizat pe 25.644 de persoane care au fost infectate cu Covid-19 în perioada 17-30 octombrie 2020. Studiul are două părți. Prima se concentrează pe circumstanțele infecției cazurilor indexate, diagnosticate pozitiv pentru virus atunci când este cunoscută persoana care cauzează infecția. A doua parte compară caracteristicile, comportamentele și practicile cazurilor index cu cele ale unei serii de controale privind vârsta, sexul, regiunea și densitatea populației.
Mesele promovează răspândirea Covid-19
Acest studiu evidențiază un moment special în care riscul de contaminare este deosebit de ridicat. Potrivit cercetătorilor, Covid-19 circulă și se transmite cel mai mult în timpul meselor, timp în care masca nu este purtată și gesturile de barieră sunt mai puțin aplicate.
„Mesele joacă un rol central în aceste contaminări, fie într-un mediu familiar, prietenos sau într-o măsură mai mică la locul de muncă”, se arată în studiul citat de Femme Actuelle.
„Acest studiu arată riscul ridicat de infecție cu Sars-CoV-2 în timpul meselor și întâlnirilor private. Va fi foarte important să minimizați acest risc în timpul întrunirilor care vor însoți sărbătorile de la sfârșitul anului„, a explicat Arnaud Fontanet, director al unității de epidemiologie a bolilor emergente de la Institutul Pasteur și profesor la Conservatorul Național de Arte și Meserii.
Deși acest studiu arată cu degetul către restaurante și baruri, cercetătorii au arătat clar că „rezultatele ar trebui luate în considerare cu mare prudență”, deoarece „acestea se referă doar la perioada de carantina si relaxare, perioadă in care restaurantele și barurile erau parțial sau complet închise. Potrivit autorilor, rezultatele pot fi, de asemenea, „afectate de prejudecăți semnificative datorită selecției populației studiate, care reprezintă doar o mică parte din toate infecțiile”.