Prima pagină » Local » Serviciul de Pașapoarte Iași eliberează mai multe documente pentru cetățenii basarabeni decât pentru români. La câteva adrese din oraș sunt domiciliate sute de persoane de peste Prut – FOTO

Serviciul de Pașapoarte Iași eliberează mai multe documente pentru cetățenii basarabeni decât pentru români. La câteva adrese din oraș sunt domiciliate sute de persoane de peste Prut – FOTO

21 feb. 2024, 02:00, 6 ,
Petronel Ștefan, în Local

Cetățenii basarabeni au luat cu asalt Serviciul de Pașapoarte din Iași în ultima vreme, încât au ajuns să depășească numărul cererilor înaintate de români

Angajații instituției au observat schimbarea, deoarece mulți dintre moldovenii domiciliați în România vor să obțină pașaportul pentru a pleca în alte țări din Europa. Totuși, în unele cazuri, au ajuns să fie domiciliați sute de oameni la aceleași adrese, majoritatea fiind basarabeni. Unele dintre acestea sunt chiar din municipiul Iași.

La Iași au fost emise sute de pașapoarte pentru basarabeni

strada Ciric

La câte adrese din oraș sunt domiciliați sute de oameni din Republica Moldova

În trei zone din oraș, foarte mulți moldoveni de peste Prut și-au făcut domiciliul pentru a putea obține pașaportul românesc. Este vorba despre câteva imobile de pe strada Oancea, strada Ciric și Aleea Rozelor. La o singură adresă sunt domiciliați chiar sute de oameni.

„Serviciul de Pașapoarte Iași eliberează, în medie, 1.300 de pașapoarte pe săptămână. În ultima perioadă, am ajuns să eliberăm documente pentru persoane cu o altă cetățenie, în special din Republica Moldova. Desigur că am observat faptul că mulți cetățeni din Republica Moldova aveau domiciliul aproape la aceleași adrese, însă acest lucru nu ține de instituția noastră, noi facem verificările necesare pentru eliberarea pașaportului”, a precizat Vlad Simion, directorul Serviciului de Pașapoarte Iași.

Iașul, pe locul doi, după București

Vlad Simion

Directorul Vlad Simion are 25 de angajați în subordine

În anul 2023, au fost eliberate 75.000 de pașapoarte la Iași, iar 116.000 de cereri au fost preluate de angajații instituției. În momentul de față, lucrează 25 de angajați, împărțiți pe 3 compartimente: pașapoarte; arestați, decedați și minori neînsoțiți în străinătate; compartimentul IT. Pașapoartele electronice sunt făcute la București, dintr-un material special care nu poate fi găsit pe piață, iar cele temporare, cu o perioadă de valabilitate de 1 an de zile, sunt tipărite la Iași.

„Pentru numărul de cereri pe care îl primim și personalul pe care îl avem sunt foarte mulțumit de activitate. În mod normal, un pașaport ajunge în 5 zile lucrătoare, nu am depășit niciodată acest termen. În luna ianuarie au fost doar 3 greșeli pe care a trebuit să le corectăm, un număr relativ mic, raportat la câte cereri am preluat. Procesul este foarte simplu pentru cetățean, deși în spate este o muncă destul de complicată.

Desigur că mereu este loc de mai bine și ar mai fi nevoie de personal, ne descurcăm și acum fără probleme. Suntem pe locul doi ca număr de documente, după București, deci este un flux continuu de muncă. Colaborăm constant cu Direcția Generală de Pașapoarte, iar pe această cale vreau să le mulțumesc inclusiv colegilor care fac o treabă excelentă și Prefecturii Iași”, a mai adăugat Vlad Simion.

Basarabenii au ajuns să depună mai multe cereri decât românii la Serviciul de Pașapoarte Iași. Mulți dintre ei sunt domiciliați la aceleași adrese din oraș.

Comentarii
  • Li se pun macar 50 de intrebari despre Romania? Care pe langa sa vorbeasca limba sa stie sa raspunda? 90% minim? Ar trebui anulate toate daca într-un an nu pot trece examenul grila.

  • Sute?! Sunt câteva adrese unde sunt în jur de 2.000.

  • Nu au de ce sa raspunda la asa intrebari. Basarabenii nu obtin cetatenia romana sa dea teste, ei o re-dobandesc. Vezi care e diferenta.

  • Ca pe vremea lui basescu, mii de basarabeni la o adresa. Nu se fac verificari?

  • Este o complicitate generalizată a statului român la încălcarea legilor existente. Câte dosare penale s-au deschis pentru înșelăciune și fals în declarații propietarilor care îi primesc în spațiu ? Nici unul și se acoperă spunând că nu este legislație care de fapt există dar nu se vrea aplicată.

  • Gore spagarul din Raducaneni are peste 500 de mutatii. Fiecare cite 500 euro…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *