Prima pagină » Actualitate » Serviciile secrete ale SUA analizează date genetice din Wuhan ca să stabilească originea pandemiei de COVID-19
Serviciile secrete ale SUA analizează date genetice din Wuhan ca să stabilească originea pandemiei de COVID-19

Serviciile secrete ale SUA analizează date genetice din Wuhan ca să stabilească originea pandemiei de COVID-19

06 aug. 2021, 10:20,
George Cristian în Actualitate

Mutare de ultimă oră din partea serviciilor secrete din SUA care au început să culeagă date genetice din Wuhan. Dorinţa agenţiilor de informaţii din SUA este de a descoperi originea pandemiei de COVID-19.

Mișcarea vine în contextul în care incă de la începutul pandemiei de COVID-19 în spaţiul public au apărut mai multe teorii referitoare la cum a pornit pandemia de COVID-19.

Serviciile secrete din SUA analizează date genetice pentru a stabili originea pandemiei de COVID-19

Date din cadrul Institutului de Virologie din Wuhan au intrat în posesia serviciilor secrete americane care au început să le analizeze. De altfel, specialiştii susţin faptul că, dacă vor fi decodificate, datele ar putea fi esenţiale pentru depistarea originii virusului care a stat la baza pandemiei de COVID-19.

Informaţiile actuale sunt destul de neclare şi nu se cunoaşte cu exactitate cum au intrat în posesie a datelor serviciile secrete din SUA. Catalogul enorm de informaţii conţine date despre structuri genetice extrase din mostre de virusuri studiate în Institutul de Virologie din Wuhan, China, despre care unii oficiali cred că ar putea fi sursa pandemiei COVID-19.

„În mod evident, există oameni de ştiinţă care au aprobări privind securitatea informaţiilor. Dar care să poată avea şi acces la date securizate şi să ştie şi limba mandarină? Sunt foarte puţini. Şi nu este vorba de orice oameni de ştiinţă, ci de specialişti în biologie. Iată că lucrurile devin brusc dificile”, afirmă un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Oficialii care participă la analiza solicitată de preşedintele Joseph Biden la sfârşitul lunii mai şi care ar urma să dureze 90 de zile speră că informaţiile vor răspunde la întrebarea referitoare la modul în care virusul s-a transmis de la animale la oameni. Descifrarea acestui mister este esenţială pentru a determina dacă virusul SARS-CoV-2 a fost pierdut dintr-un laborator sau s-a transmis la oameni de la animale aflate în sălbăticie.

China în centrul unui scandal legat de pandemia de COVID-19

Incă de la începutul pandemiei de COVID-19, China a fost acuzată de mai multe organizaţii mondiale şi de state, inclusiv de către administraţia Trump că ar fi ascuns iniţial răspândirea virusului. Autorităţile comuniste de la Beijin se confruntră cu acuzaţii grave, de la negestionarea eficientă a pandemiei până la un presupus accident de laborator care a permis că virusul să se răspândească.

Vorbind joi, pe data de 15 iulie 2021, la Geneva, Tedros (Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus) a spus că OMS are nevoie de accesul la datele brute despre pacienți chiar înainte și de la începutul pandemiei de această dată. China nu a împărtășit aceste date echipei OMS în timpul primei anchete, a adăugat el.

De asemenea, el a solicitat informații clare despre laboratorul din Wuhan, afirmând că, în calitate de profesionist medical, știa că se pot întâmpla accidente. Acesta a fost cel mai puternic indiciu de până acum că OMS consideră încă teoria scurgerilor de laborator, în ciuda experților săi că acest lucru este puțin probabil, relatează Imogen Foulkes de la BBC de la Geneva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *