Compania Servicii Publice Iași a ajuns la concluzia că anual se pierd sume importante de bani din cauza distrugerilor. Fenomenul vandalismului este prezent în tot orașul, iar acest lucru se observă și în cifre
Servicii Publice se ocupă cu amenajarea spațiilor verzi din municipiul Iași, a parcurilor de joacă, precum și cu montarea de semne de circulație sau a mobilierului stradal. Totuși, nici această companie nu a fost ferită de vandalism, existând numeroase situații în care băncile au fost rupte, spațiile de joacă devastate sau sistemul de irigație al gazonului stricat.
Servicii Publice Iași pierde bani din cauza vandalismului
Compania investește o mare parte din fondurile sale în repararea stricăciunilor făcute de oameni. Desigur că reprezentanții colaboarează cu Poliția Locală pentru a depisa vinovații, însă nu poate fi păzit fiecare părculeț în parte. Acest lucru demonstreză că nivelul spiritului civic, în orașul nostru, este aproape inexistent.
„Din păcate, vandalismul încă reprezintă o mare problemă pentru compania noastră. Sunt diferiți tineri sau oameni răuvoitori care distrug mobilierul stradal, mobilierul din parcurile de joacă sau aspersoarele pe care le folosim la udatul gazonului. Trebuie să vă gândiți că în oraș avem sute de aspersoare pentru irigat, nu putem ține evidența la fiecare, iar se întâmplă foarte des să fie defectate, sunt rotite în așa fel încât nu mai funcționează, iar noi trebuie să mergem să îl înlocuim. Acest lucru costă bani, într-adevăr, unul singur nu este atât de scump, dar vorbim de foarte multe pe care trebuie să le înlocuim. Cred că am economisi cam aproape 30 la sută din fondurile noastre, dacă lumea nu ar mai distruge ce am montat prin oraș”, transmite Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice SA.
Compania amenajează și spațiile dintre blocuri
Având în vedere că mulți ani de zile s-a plantat gard viu în mod haotic, iar unii cetățeni și-au îngrădit spațiul de lângă bloc, a rezultat ca vegetația să crească incontrolabil, iar estetic să pară total neîngrijită. Astfel, angajații de la Servicii Publice se ocupă de amenajarea acestor spații, dar au avut probleme cu oamenii străzii, care își duc veacul în aceste locuri.
„Noi modernizăm și amenajăm, în mod constant, zonele dintre blocuri pe toată raza municipiului Iași. Cu siguranță ați observat că în unele cartiere există acele alei cu vegetație, cu gard viu care s-a plantat haotic, fără un plan bine stabilit. Viziunea noastră este să deschidem aceste spații verzi, să nu mai pară totul atât de inaccesibil.
Chiar am avut, recent, o intervenție într-un cartier și angajații noștri au descoperit că niște oameni ai străzii își improvizase o locuință într-un astfel de loc, a fost nevoie și de intervenția polițiștilor locali pentru că erau agresivi, nu voiau să plece. Sunt tot felul de probleme cu care noi ne confruntăm, dar suntem pe direcția cea bună, angajații de la Servicii Publice lucrează intens pentru ca orașul să arate câte mai bine”, a mai adăugat Laurențiu Ivan.
Servicii Publice din Iași încearcă să combată fenomenul vandalismului, care i-a adus pierderi financiare importante.
degeaba puneti gazon, masinile parcheaza pe spatiul verde, soferi nesimtiti, se calca pe spatiul verde, puneti stalpi pe margine pentru masini, puneti gard viu inalt poate nu mai intra nesimtitii pe spatiul verde, se arunca hartii , doze si sticle….nu avem educatie,cu vorba buna nu se face nimc, ar trebui sa fie politia peste tot, dar acolo unde e stau in masina pe telefon!
S ar face economie de peste 50% dacă n ai mai fura tu și cu Sirbu. Doi hoți și doi habarnisti care au pus mana pe societatea asta și o falimentează.
O întrebare legitimă: de ce în țările civilizate se poate „calca” pe iarba, iar la noi nu se poate? Au aia iarba mai de calitate? E a noastră mai ofilibila? In orice parc din occident, lumea se tolănește pe iarba, fara a exista tăblițele ridicole cu „nu calcati iarba”. Și nici polițiști cretini care sa te amendeze pt asta. Ce plm de iarba avem noi?! Înțeleg să nu se calce pe iarba aia scumpă, de țigări. Dar pe aia din parc de ce sa nu calcam?
Spalari de bani probabil! Cine va controleaza metrii de gazon inlocuit, asa zisele acte de vandalism, etc. Daca exista asemenea acte ar trebui sa existe tot atatea dosare penale. Sunt acestea in evidenta politiei?