Prima pagină » Sanatate » Servicii de SPA decontate de CAS. Iată ce condiții trebuie îndeplinite
Servicii de SPA decontate de CAS. Iată ce condiții trebuie îndeplinite

Servicii de SPA decontate de CAS. Iată ce condiții trebuie îndeplinite

30 apr. 2024, 13:00,
în Sanatate

Există anumite servicii de SPA decontate de CAS, însă puțini români știu asta. Tratamentul balnear este un tratament medical de reabilitare, care este utilizat în principal pentru reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare. Datorită importanței tratamentului balnear în îngrijirea de reabilitare, costul unor tratamente este subvenționat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceste tratamente sunt recomandate pe baza unei rețete de la un medic autorizat și necesită o fișă de tratament. Iată ce condiții trebuie îndeplinite.

Servicii de SPA decontate de CAS

Apele termale și spa-urile interne nu sunt importante doar pentru turism și pentru turismul de sănătate, ci ar putea juca un rol semnificativ și în domeniul medicinei. Este important de reținut faptul că numai un medic specialist poate prescrie tratamente medicale disponibile în cadrul sistemului de asigurări de sănătate.

Multe stațiuni balneare au un medic balnear, astfel încât pacienții pot chiar să facă o programare pentru o examinare la fața locului. Acestea sunt serviciile care pot fi acoperite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate: băi galvanice, băi sau pensulaţii cu parafină, duş subacval, băi minerale, împachetare generală cu nămol și multe altele.

Tariful pe zi de tratament pentru procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare acordate în bazele de tratament, care se decontează pentru un asigurat este de 28 de lei pentru 4 proceduri pe zi. Anul acesta sunt 137.000 de bilete la tratament, în timp ce anul trecut au fost doar 120.000. Foarte important, un pensionar poate să cumpere un singur bilet.

Nu se decontează de casele de asigurări de sănătate serviciile de medicină fizică şi de reabilitare atunci când acestea se acordă pentru situaţii care privesc corecţii de natură estetică şi de întreţinere, cum ar fi vergeturi, sindrom tropostatic, gimnastică de întreţinere, fitness, body-building.

Cât costă un bilet la tratament balnear

De cele mai multe ori, pensionarii sunt cei care beneficiază de toate aceste tratamente pentru bolile cronice de care suferă. Consultațiile sunt eliberate de către medicii specialiști și se fac prin Casa Națională de Pensii.

Prețurile pentru un sejur într-o stațiune balneară în anul 2024 sunt mari. Pentru 16 zile de cazare și 12 de tratament, cel mai scump este un sejur la „1 Mai” unde se plătește 2.968 de lei, la fel ca la Amara, Covasna, Moneasa, Sărata Monteoru. O a doua categorie de preț, cu 100 lei mai mică – adică 2.824 de lei este un sejur la Pucioasa sau la Geoagiu.

Cele mai cunoscute stațiuni balneare din România sunt Băile Felix, Băile Tășnad, Băile Olănești, Băile Călimănești, Slănic Moldova și Târgu Ocna. Tratamentele balneare sunt recomandate pacientului pe baza unei rețete de la un medic autorizat și pot fi băile termale cu apă medicinală și cu plante, băi termale cu apă termală, băi de nămol, băi galvanice, băi Stanger, masaj terapeutic medical, masaj cu jet subacvatic, hidrokinetoterapie individuală generală.

De asemenea, un proiect de lege aflat la Senat acordă un nou drept pacienților și anume terapia durerii. 70% dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută, spun cei care au scris proiectul de lege. Mulți au îndurat suferința, până când medicii au găsit și tratat cauza. Proiectul de lege prevede că pacienții asigurați vor avea dreptul la consultații, proceduri și medicamente care să înlăture durerea cauzată de o boală. Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. Tratarea durerii necesită, de multe ori, implicarea mai multor specialiști.

În clinicile private o consultație la medicii care au competențe în terapia durerii costă peste 300 de lei. O ședință de tratament poate depăși 1000 de lei. Dacă proiectul de modificare a legii sănătății va trece de votul Parlamentului, acest serviciu medical ar putea fi decontat din fondurile Casei de Asigurari de Sănătate.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
Playsport.ro
Electricitate la preț redus: Orele din zi în care curentul costă de 3 ori mai puțin și...
Evz.ro
Friptura, extrem de periculoasă. Avertismentul medicilor
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Reguli noi pentru înmatricularea mașinilor în România. Ce trebuie să faci ca să primești plăcuțele auto
Dailybusiness.ro
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025