Ameninţări false cu bombă la Air Serbia. Duminică noapte, 17 aprilie, Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei a acuzat Ucraina şi o ţară neidentificată din Uniunea Europeană că s-ar afla în spatele unei serii de ameninţări false cu bombă vizând avioane de pasageri ale companiei Air Serbia.
Serii de ameninţări false cu bombă la Air Serbia
Ameninţări false cu bombă la Air Serbia. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina din 24 februarie, cel puţin 12 zboruri ale Air Serbia au fost nevoite să se întoarcă la Belgrad sau la Moscova din cauza ameninţărilor cu bombă. De asemenea, aeroportul din Belgrad a fost evacuat de cel puţin trei ori.
„Serviciile străine (de informaţii) din două ţări fac aceasta. Una este o ţară din UE, iar Ucraina este cealaltă”, a spus Aleksandar Vucic, însă fără a oferi dovezi.
Şerbia, care este aproape în întregime dependentă de gazul şi petrolul rusesc, refuză să impună sancţiuni împotriva Kremlinului şi menţine zboruri regulate către Moscova. Preşedintele Vucic a declarat că ţara va continua să facă acest lucru „din principiu”.
„Continuăm aceste zboruri literalmente din principiu, pentru că vrem să arătăm că suntem o ţară liberă şi luăm propriile decizii. Nu decideţi pentru noi când să anulăm zborurile”, a insistat preşedintele sârb.
În ultimele săptămâni, Belgradul a votat de trei ori pentru rezoluţiile Naţiunilor Unite care condamnau invadarea Ucrainei de către Rusia şi au suspendat-o din principalul organism al Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului.
În continuare, Moscova numeşte acţiunile sale în Ucraina „operaţiune specială”.
Volodimir Zelenski, reacție după masacrul de la Kramatorsk
Într-o altă ordine de idei, amintim că după ce armata rusă a atacat gara din Kramatorsk, acolo unde se adăposteau mai mulți civili, printre care și copii, cel puțin 39 de persoane au fost ucise și 87 au fost rănite.
Racheta lansată de forțele armate ale lui Putin avea incripționat cu vopsea albă mesajul „Pentru copii”, fiind o trimitere directă la atacul asupra teatrului din Mariupol, acolo unde, deși civilii au atenționat că se adăpostesc în instituție și că printre ei se află și copii, au făcut doar ca să fie o țintă și mai sigură.
Președintele Volodimir Zelenski a avut o reacție dură la adresa invadatorilor, fiind marcat de imaginile pe care le-a văzut în urma atacului.
„Da, simt ură față de Rusia, față de soldații ruși. Când văd aceste imagini în fața ochilor mei. Copii uciși, fără picioare, fără brațe. Este o ranchiună, este groaznic. Mă gândesc la părinţii copiilor morţi. Nu vor putea trăi niciodată momente precum absolvirea, nunta, cu copiii lor. Ce se întâmplă în aceste sate din sud, cum ar fi lângă Kherson, Zaporizhia și în est – nu știm. Multe orașe au fost pur și simplu complet distruse. Fără case, fără oameni – nu știu ce vom găsi acolo”, a declarat Volodimir Zelenski.
Totodată, Olena Zelenska, a declarat că Volodimir Zelenski este un sprijin nu doar pentru poporul din Ucraina, ci și pentru ea și copiii acestora, iar prin intermediul războiului, oamenii au ocazia să-l cunoască așa cum îl cunoaște și ea.
”Întotdeauna am știut că el a fost și va fi un sprijin de încredere pentru mine. Apoi a devenit un tată minunat și un sprijin pentru familia noastră. Și acum demonstrează aceleași trăsături. El nu s-a schimbat. Doar că mai mulți oameni l-au văzut acum prin ochii mei”, a mai spus Olena Zelenska.
De asemenea, amintim că au fost făcute o serie de ameninţări false cu bombă la Air Serbia, iar Ucraina este cea acuzată de preşedintele sârb.