Prima pagină » Razboi în Ucraina » Serghei Lavrov va face o vizită Serbiei, după ce Rusia a anunțat un nou acord pentru furnizarea de gaze
Serghei Lavrov va face o vizită Serbiei, după ce Rusia a anunțat un nou acord pentru furnizarea de gaze

Serghei Lavrov va face o vizită Serbiei, după ce Rusia a anunțat un nou acord pentru furnizarea de gaze

03 iun. 2022, 18:58,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Ministerul rus de Externe a anunţat astăzi, 3 iunie, o vizită pe care ministrul Serghei Lavrov urmează să o efectueze săptămâna viitoare în Serbia, după ce preşedintele acestei ţări, Aleksandar Vucic, a declarat că un nou contract pentru achiziţia de gaze ruseşti la preţuri convenabile va asigura populaţiei sârbe „o iarnă sigură”, consemnează EFE şi AFP, citate de Agerpres.

„Pe 6 şi 7 iunie ministrul de Externe al Rusiei va vizita Serbia, unde se va întâlni cu preşedintele acestei ţări, cu titularul Externelor, cu preşedintele Adunării Naţionale şi cu patriarhul Serbiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Oficialii vor discuta despre cooperarea politică

Cele două părţi vor aborda în profunzime teme ale cooperării politice şi economice bilaterale, vor schimba puncte de vedere asupra situaţiei în regiunea Balcanilor, precum şi despre agenda internaţională, a adăugat ea.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a anunţat duminică, după o discuţie telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, că a obţinut un acord „foarte favorabil” pentru achiziţia de gaz rusesc pentru o perioadă de trei ani.

El a descris acest contract drept „de departe cel mai bun în Europa”, întrucât, potrivit preşedintelui Vucic, factura va fi pentru Serbia de 10-12 mai mică decât în alte locuri în Europa. Prin urmare, „vom avea o iarnă sigură în materie de aprovizionare cu gaz”, a promis el.

Rusia redirecționează deja o parte din exporturile de petrol

Europa a importat anul trecut mai mult de un sfert din petrolul total folosit din Rusia, în Uniunea Europeană ajungând aproape jumătate din exporturile rusești de țiței și produse petroliere, potrivit datelor Agenției Internaționale a Energiei (IEA).

Deja Moscova a început să redirecţioneze livrările destinate iniţial Europei, în urma impunerii sancţiunilor, a mai anunţat Kremlinul.

„Aceasta este o acţiune sistemică, ţintită, care ne va permite să minimalizăm consecinţele negative”, a mai spus Peskov.

Printre ţările care au cumpărat masiv ţiţei rusesc, beneficiind de preţul mai scăzut, sunt India şi China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *