Prima pagină » Actualitate » Serghei Lavrov susține că există un pericol nuclear

Serghei Lavrov susține că există un pericol nuclear

26 apr. 2022, 08:40, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Serghei Lavrov a atenționat asupra unui pericol nuclear. Ministrul rus de Externe a vorbit despre situația din Ucraina și a menţionat că există riscul ca totul să escaladeze până la folosirea armelor nucleare. Acesta a negat în continuare că Rusia este în război cu Ucraina.

Nu este prima amenințare de acest fel. Vladimir Putin a explicat, după izbucnirea războiului din Ucraina că are pe masă toate variantele posibile, inclusiv cele nucleare. Președintele ar pregăti un atac nuclear tactic în Ucraina. Oricum, de la începutul declarațiilor, Vladimir Putin a fost văzut, în aparițiile publice, alături de un bărbat care căra valiza nucleară a Rusiei. Gestul a fost înterpretat de specialiști ca un semnal că Occidentul trebuie să ia în calcul o eventuală lovitură atomică în Ucraina.

Serghei Lavrov susține că există un pericol nuclear

Serghei Lavrov a recunoscut, de asemenea, că există posibilitatea ca conflictul să escaladeze la arme nucleare, deși a emis o notă plină de speranță cu privire la perspectivele unui acord de pace. Vorbind luni pentru Primul Canal rus, el a spus că Moscova vrea să evite riscurile „artificial” crescute ale unui astfel de conflict.

„Aceasta este poziția noastră cheie pe care ne bazăm totul. Riscurile sunt acum considerabile. Nu aș vrea să ridic aceste riscuri în mod artificial. Mulți ar dori asta. Pericolul este grav, real și nu trebuie să-l subestimăm.”

Lavrov l-a acuzat și pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski că „s-a prefăcut” că negociază, numindu-l „un actor bun”.

„Dacă veți urmări cu atenție și citiți cu atenție ceea ce spune el, veți găsi o mie de contradicții”, a spus principalul diplomat al Rusiei.

Ministrul de externe a declarat săptămâna trecută că Moscova s-a angajat să evite un război nuclear. Luni, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a scris pe Twitter că ultimele comentarii ale lui Lavrov au indicat că Rusia și-a pierdut „ultima speranță de a speria lumea să susțină Ucraina”.

„Astfel se vorbește despre un pericol „real” al celui de-al treilea război mondial. Aceasta înseamnă doar că Moscova simte înfrângerea în Ucraina”, a scris el pe Twitter.

La câteva zile după ce invazia a început pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor sale nucleare să fie în alertă. SUA și aliații săi NATO au spus că nu doresc o intervenție militară directă în Ucraina, pentru a evita riscurile unui al treilea război mondial.

Serghei Lavrov a avut mai multe declarații de la începutul războiului din Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina, Serghei Lavrov a fost o prezență constantă în spaţiul public. Ministrul rus de Externe, mâna dreaptă a lui Vladimir Putin a negat că Rusia a început un război în Ucraina şi a numit operațiunea ca fiind una ”specială”. Acesta a mai negat faptul că Rusia a bombardat maternități din Ucraina spunând despre incident că în unitatea medicală persoanele erau evacuate deja şi că instituția era ocupată de forțele armate ucrainiene.

În acest context, minstrul rus de externe a mai vorbit și despre faptul că Volodimir Zelenski nu vrea pacea și că pune piedică negocierilor dintre cele două părți.

Faptul că Serghei Lavrov vorbește despre un pericol nuclear este o mare problemă pentru umanitate. Un eventual război în care se vor folosi armele atomice ar putea însemna sfârșitul umanității.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *