Prima pagină » Razboi în Ucraina » Serghei Lavrov, despre eventualitatea izbucnirii unui al treilea război mondial. „Va fi nuclear şi distructiv”

Serghei Lavrov, despre eventualitatea izbucnirii unui al treilea război mondial. „Va fi nuclear şi distructiv”

02 mart. 2022, 13:57,
în Razboi în Ucraina

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a făcut precizări despre eventualitatea izbucnirii unui al treilea război mondial, în contextul conflictului ruso-ucrainean. Precizările ministrului de Externe vin mai ales după ce Putin a anunţat duminică plasarea în stare de alertă nucleară a armatei ruse. Iar acest lucru, spune el, a venit ca urmare a declaraţiilor agresive din partea principalelor ţări membre ale NATO.

Serghei Lavrov, despre un al treilea război mondial

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat miercuri că, dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv, a relatat agenţia de presă RIA, citată de Reuters. Şeful diplomaţiei ruse a mai spus că Rusia, care a lansat săptămâna trecută un atac în Ucraina pe care îl numeşte „operaţiune militară specială”, s-ar confrunta cu un „pericol real” dacă Kievul ar obţine arme nucleare.

Rusia nu va permite Ucrainei să obţină arme nucleare, a insistat Lavrov, citat de TASS. Toate acestea vin după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică plasarea în stare de alertă a „forţei de decurajare” a armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară. Agenția EFE notează că şeful statului rus a ordonat plasarea forţelor în alertă nucleară după „declaraţii agresive” din partea principalelor ţări membre ale NATO.

„Responsabili de cel mai înalt grad din principalele ţări ale NATO îşi permit declaraţii agresive împotriva ţării noastre, de aceea îi ordon ministrului apărării şi şefului Statului Major General să pună forţele de descurajare ale armatei ruse într-un regim de serviciu special”, a declarat Putin, citat de TASS.

Ce arsenal nuclear au marile puteri

Toate estimările plasează Rusia în fruntea plutonului puterilor nucleare mondiale şi analiştii se îngrijorează cu privire la realitatea doctrinei sale. În centrul atenţiei sunt arsenalul nuclear, organizarea sa şi temerile care îl înconjoară, notează France Presse într-o amplă analiză. Oricum, cifrele sunt indiscutabile şi de necontestat. Rusia este puterea dotată cu cel mai mare număr de ogive nucleare, chiar dacă SUA dispun de un număr superior de ogive desfăşurate, adică utilizabile foarte rapid. Mai mult, americanii sunt și ei în alertă după decizia luată de Putin.

Potrivit Institutului internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI), Rusia ar avea 6.255 de ogive nucleare, faţă de cele 5.550 ale SUA. Următoarele puteri nucleare sunt cu mult în urmă. China, a treia putere nucleară mondială, dispune de numai 350 de ogive, iar Franţa de 290. Aceste cifre totuși nu sunt decât estimative. Și aceasta deoarece arsenalele aşa-zis nestrategice sunt deosebit de dificil de evaluat, în special pentru că cele mai multe sunt utilizabile prin lansatoare la fel de capabile să poarte şi o încărcătură convenţională.

Cine ordonă declanşarea atacului nuclear în Rusia

În Federația Rusă, potrivit Constituţiei, Preşedintele este cel care ordonă declanșarea unui atac nuclear. Cu toate acestea, transmiterea ordinului şi autentificarea lui trec pe la ministrul Apărării şi şeful Statului Major, respectiv Serghei Şoigu şi mâna sa dreaptă, Valeri Gherasimov. Putin „are autoritatea de a declanşa”, comentează pentru AFP Pavel Podvig, expert rus independent.

„Nu se ştie nimic în ce măsură alţii pot face parte din acest proces. Ei nu se pot opune prin veto, dar există o anumită formă de colegialitate.”

Scenariul catastrofal rămâne deci complex şi de luat în calcul, iar ceea ce a precizat Serghei Lavrov despre un al treilea război mondial dă fiori omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025