Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că negocierile dintre Rusia și Ucraina au stagnat. Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, negocierile dintre Moscova și Kiev se desfășoară încet. De asemenea, acesta a sugerat că partea ucraineană nu mai are nevoie de negocieri, judecând după declarațiile sale.
„Ne-am împărtășit evaluările noastre asupra cursului sau, mai degrabă, asupra progresului lent al negocierilor ruso-ucrainene.”, a declarat ministrul la o conferință de presă după discuțiile cu ministrul de Externe kazah, Mukhtar Tleuberdi.
Șefii delegațiilor ruse și ucrainene au purtat vineri conversații îndelungate
Până acum, a spus el, discuțiile au stagnat, iar cele mai recente propuneri ale Moscovei încă nu au primit răspuns. La rândul său, Vladimir Medinski, consilier al președintelui Federației Ruse, a confirmat, pe contul său de pe platforma Telegram, că șefii delegațiilor ruse și ucrainene au purtat vineri câteva conversații îndelungate.
„Este foarte ciudat pentru mine să aud zi de zi declarații ale unor reprezentanți ucraineni de diferite feluri, inclusiv ale președintelui și ale consilierilor săi, care sugerează că nu au deloc nevoie de aceste negocieri, că s-au resemnat cu soarta lor”, a spus Lavrov.
Peskov spune că Rusia nu tolerează niciun ultimatum
Solicitat să comenteze afirmațiile președintelui Vladimir Zelenski care a spus că că moartea armatei ucrainene la uzina Azovstal din Mariupol ar pune capăt negocierilor, Lavrov a răspuns că Rusia nu tolerează niciun ultimatum.
Pe 18 aprilie, purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov a afirmat că dinamica negocierilor dintre delegații ”lasă mult de dorit” și a acuzat că delegația ucraineană își schimbă adesea poziția ”conform punctelor convenite”. Pe 20 aprilie, Peskov a spus că proiectul viitorului acord ”cu redactare clară” a fost predat părții ucrainene. Kievul a confirmat primirea documentului și a promis că îl va studia.
Condiția pusă de Rusia pentru a garanta culoare umanitare
În acest timp, armata rusă s-a declarat pregătită să respecte „în orice moment” un armistiţiu în oraşul Mariupol la combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş de la Marea Azov.
Ministerul rus al Apărării a transmis, în cadrul unui comunicat, că punctul de plecare al pauzei umanitare va fi reprezentat de ridicarea, de către formațiunile armatei ucrainene, a drapelelor albe pe o parte sau pe toată suprafața Azovstalului.
ce negocieri dupa atatea crime si distrugeri? negocieri sub bombardamente?