Prima pagină » Local » Sera de la Servicii Publice a fost extinsă și va avea o suprafață de 4.100 de metri pătrați! Lucrările sunt în proces de finalizare

Sera de la Servicii Publice a fost extinsă și va avea o suprafață de 4.100 de metri pătrați! Lucrările sunt în proces de finalizare

17 mart. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Sera din zona CUG, de la baza Tudor Neculai, a fost extinsă și este în proces de finalizare. Noua suprafață a serei depășește 4 mii de metri pătrați. Noua suprafață de seră va fi dotată cu cele mai performante echipamente. Obiectivul a fost extins cu 1.100 de metri pătrați

Lucrările de extindere a serei de la Servicii Publice aflată la baza Tudor Neculai, din zona CUG, sunt în proces de finalizare. Inițial, suprafața serei era de 3.000 de metri pătrați. Lucrările de extindere au început în anul 2020. În prezent, sera a fost extinsă cu încă 4 la sută din suprafața inițială. Noua suprafață de seră va fi dotată cu cele mai performante echipamente. În cel mai scurt timp, pe noul amplasament de 1.100 de metri pătrați vor trona cele mai frumoase flori, ce urmează să fie plantate în parcurile din Iași. Sera va găzdui pe parcursul iernii arbuști și material săditor, iar în perioada plantărilor, flori.

„În urmă cu un an am început demersurile de extindere. La început am excavat locul, l-am pregătit pentru turnarea plăcii de beton. Mai târziu a fost ridicat și scheletul metalic, iar acum, spre finalul proiectului, urmează să punem folia specială. Costul extinderii nu a fost unul foarte mare, cele mai scumpe sunt echipamentele din interior. În seră vor fi numai mese cu udare prin imersie. Investiția a fost de aproximativ 50.000 de euro”, a declarat Laurențiu Ivan, directorul general Servicii Publice Iași.

Prima tranșă de plantări va fi în luna aprilie 2021

Angajații Servicii Publice Iași se pregătesc pentru prima tranșă de plantare a florilor din sera aflata în zona CUG. Mii de flori vor fi plantate în parcuri, pe pietonale și în spațiile verzi care înfrumusețează orașul. Astfel, prima etapă de plantare va fi realizată în perioada 15 – 20 aprilie 2021, când florile vor fi pregătite sută la sută să reziste în noul mediu. În seră, plantele sunt ținute în condiții speciale, cu ajutorul unui sistem de reglare a temperaturii. Pentru a putea fi plantate, acestea trebuie să fie înflorite, nicidecum la stadiul vegetativ. Lalele, petunii, mușcate, garoafe și dipladenii sunt câteva dintre sortimentele de flori ce vor da culoare orașului în lunile următoare. În prezent, sera este ocupată mai bine de jumătate cu mușcate, un soi destul de greu de întreținut.

„Mușcatele, care ocupă o mare parte din seră, vor fi scoase în preajma datei de 20 aprilie 2021. Florile trebuie să fie apte de plantare, să fim siguri că nu mai există riscul de îngheț. În acest moment nu le putem scoate, deoarece este prea devreme. În luna mai vom ieși cu prima tranșă de flori «anuale». Preconizăm că, în aprilie, vor fi plantate toate cele 20.000 de flori pe care le avem acum. La prima tranșă de flori anuale consumăm, în total, aproximativ 100.000 de flori. Într-un an sunt 4 tranșe de plantare și, în total, consumăm peste 500.000 de flori”, a precizat Ștefan Oșoianu, șeful serei Servicii Publice.

La sera firmei de întreținere a spațiilor verzi lucrează 11 angajați

Servicii Publice Iași are 11 angajați care se ocupă zilnic de zecile de mii de flori din seră. Plantele au nevoie de o îngrijire specială, iar pentru a spori recolta de flori, societatea din subordinea municipalității ieșene a instalat mai multe echipamente în pepiniera aflată la baza Tudor Neculai, din zona CUG. Plantele sunt udate printr-un sistem de tip inundare sau cu ajutorul unor irigatoare speciale. Costul de plantare a florilor sezoniere pe metru pătrat este de 79 de lei. Florile din seră, pregătite pentru luna martie, au putut fi cumpărate de doritori direct de la seră. Un fir de lalea s-a vândut cu 5 lei, iar o zambilă s-a vândut cu 6 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *