Un ser cu vitamina C are multe beneficii pentru sănătatea pielii, deoarece are proprietăți anti-îmbătrânire, de fermitate și de iluminare și protejează împotriva daunelor solare. Totuși, unii oameni pot experimenta efecte secundare.
Vitamina C a fost folosită pentru mult timp în tot felul de produse, de la pulberi pentru întărirea sistemului imunitar și până în sucul de portocale de dimineață. Mai recent, însă, a devenit și un ingredient popular în rutina de îngrijire a pielii, fiind lăudat pentru că promovează producția de colagen.
Ser cu vitamina C, beneficii pentru sănătatea pielii
Vitamina C este grozavă pentru corpul tău, dar atunci când o consumi, de exemplu, prin alimente, băuturi și suplimente, pielea pierde beneficiile în mare parte. Cea mai bună modalitate de a te bucura de avantajele dermatologice este prin aplicarea produselor de îngrijire care o conțin. În zilele noastre, un ser cu vitamina C, cunoscut și sub numele de acid ascorbic sau acid L-ascorbic, poate fi găsit și în creme și loțiuni, toate acestea ajutând pielea să o absoarbă mai ușor.
Pielea este atacată constant de dușmanii externi, precum aerul poluat și expunerea la soare, împreună cu îmbătrânirea standard. Aceste lucruri îi pot fura strălucirea prin crearea radicalilor liberi, molecule instabile care distrug electronii din celulele tale și cauzează daune. Sursele comune de radicali liberi includ poluarea aerului, alcoolul, zahărul și alimentația deficitară, fumatul, radiațiile ultraviolete (UV), cum ar fi cele de la soare și solar, dar și pesticidele. Totuși, antioxidanții pot proteja pielea prin faptul că oferă electroni cu care să se lege, în schimb. Radicalii liberi pot accelera îmbătrânirea pielii, așa că, din acest punct de vedere, un ser cu vitamina C deja duce o luptă bună. De asemenea, s-a demonstrat că protejează și crește producția de colagen, o proteină care menține țesuturile corpului împreună.
Acidul ascorbic ajută la uniformizarea tonului pielii prin estomparea petelor solare și a altor pete întunecate de pe piele. Într-un studiu, 73 la sută dintre participanți au observat o îmbunătățire a hiperpigmentării lor în timp ce foloseau vitamina C topică, deși efectele par a fi temporare. Odată ce încetezi să aplici ingredientul, vor începe să dispară. Un alt studiu, realizat pe 14 persoane, a arătat că a ajutat la îmbunătățirea cearcănelor cauzate de sângele acumulat. Majoritatea oamenilor nu experimentează efecte secundare negative de la utilizarea unui ser cu vitamina C, dar în cazuri rare te poți confrunta cu uscăciune, mâncărime și roșeață. Dacă ai pielea sensibilă, începe cu o concentrație mică de acid L-ascorbic, doar pentru a fi în siguranță.
Cum și pentru ce să folosești serul
Există o mulțime de produse pe piață, la o varietate de prețuri, dar totuși acestea nu spun întotdeauna „ser cu vitamina C” pe ambalaj. Cel mai sigur este să cauți unul care să conțină „acid ascorbic” sau „L-ascorbat de sodiu”, care este vitamina C special formulată pentru piele. Caută un ser care nu este prea slab sau prea puternic, deoarece o concentrație de sub 10 la sută de acid ascorbic nu va aduce beneficiile pe care le cauți, iar orice este mai mare de 20 la sută riscă să irite grav pielea. Strălucirea pe care o aduce un ser cu vitamina C poate fi frumoasă, dar acest ingredient este sensibil la soare, căldură și lumină, așa că este indicat să alegi un produs protejat în sticlă închisă sau colorată.
Deși vitamina C topică este bine tolerată în general, toate produsele pentru piele au potențialul de a provoca efecte secundare. Prin urmare, ar trebui să faci întotdeauna un test de alergie pentru a evalua riscul unei reacții imunologice. Selectează o mică zonă de piele care este ușor de ascuns, cum ar fi antebrațul, și aplică o cantitate mică de produs, apoi așteaptă 24 de ore. Dacă nu apar efecte secundare, poți aplica serul pe față. Oprește utilizarea în cazul în care dezvolți o erupție cutanată, roșeață sau urticarie. Când este timpul pentru o aplicare completă, urmează instrucțiunile de pe eticheta produsului. Este posibil să apară o reacție a pielii după expuneri repetate, așa că este cel mai bine să introduci produsele noi unul câte unul, la intervale de câteva săptămâni.
Acest produs se aplică de obicei o dată sau de două ori pe zi. Asigură-te că ai mâinile igienizate înainte să aplici produsele de îngrijire. De asemenea, poate fi utilizat în siguranță cu alte ingrediente active, deși împreună cu produse care conțin niacinamidă poate să fie mai puțin eficient. O regulă de bază este să cureți, să tonifici, să pui un ser de vitamina C și apoi să hidratezi tenul.