Prima pagină » Razboi în Ucraina » Separatiștii vor să ocupe total Donbasul în următoarele cinci luni
Separatiștii vor să ocupe total Donbasul în următoarele cinci luni

Separatiștii vor să ocupe total Donbasul în următoarele cinci luni

18 iul. 2022, 21:16,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Miliţiile separatiste proruse din provincia ucraineană Doneţk cred că vor reuşi să preia controlul acesteia până la sfârşitul anului, a spus luni un reprezentat al separatiştilor proruşi, potrivit agenţiei EFE.

„Avem un anumit avans, iar în ce priveşte viitorul, nu vom da date concrete, dar eliberarea Donbasului se va încheia anul acesta”, a afirmat la postul de televiziune rus Rossiya 24 purtătorul de cuvânt al separatiştilor, Eduard Basurin, scrie agerpres.ro.

Armata rusă se concentrează pe intrarea în Donețk

După ce a cucerit Severodoneţk şi Lisiceansk, ultimele oraşe majore din Lugansk, cealaltă provincie separatistă prorusă din Donbas, armata rusă a încheiat ocuparea acesteia din urmă, deşi oficiali ucraineni afirmă că trupele ruse încă nu au ajuns la graniţele ei administrative.

Armata rusă se concentrează acum pe înaintarea în Doneţk, iar miliţiile proruse din Lugansk au susţinut luni că au preluat controlul asupra localităţii Siversk, un important nod feroviar în Doneţk şi care este considerat de ruşi esenţial în continuarea ofensivei lor. Oficialii ucraineni nu au comentat deocamdată acest anunţ.

Rusia cere Ucrainei să accepte pierderea teritoriilor separatiste

Adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Rudenkodans, a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile privind un viitor acord de pace, dar „va insista mai ales asupra unui răspuns clar” la cererile sale, potrivit Le Monde.

El a spus că, înainte de orice negocieri, Ucraina va trebui să accepte „realitățile teritoriale existente” în Crimeea și în regiunile Donețk și Lugansk, a declarat acesta, pentru agenția rusă de presă Interfax. Kievul, la rândul său, a exclus în mod repetat orice concesii teritoriale.

Coreea de Nord recunoaște autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk

Coreea de Nord a recunoscut independența regiunilor separatiste pro-ruse Donețk (RPD) și Lugansk (RPL), după Siria, care a recunoscut în 29 iunie independența acestora.

„Republica Populară Democrată Coreeană a recunoscut astăzi Republica Populară Donețk. Statutul internațional al Republicii Populare Donețk și statutul său de stat continuă să se întărească. Aceasta este o altă victorie pentru diplomația noastră. Suntem recunoscători oamenilor din RPDC pentru sprijinul atât de important al oamenilor din Donbass. Această decizie politică va deveni baza dezvoltării ulterioare a relațiilor în sfera economică. Parteneriatul bilateral va spori geografia comerțului pentru întreprinderile din statele noastre. Sunt sigur că ne așteaptă o cooperare activă și fructuoasă”, a scris pe Telegram liderul separatist pro-rus Denis Pușilin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *