Prima pagină » Titlurile zilei » Senzațional! Schimbare impresionantă pentru un loc vestit, din plin centrul orașului Iași! Peisajul este unul plin de fecale, urină, gunoaie și ziduri care riscă oricând să pună în pericol viața trecătorilor – GALERIE FOTO

Senzațional! Schimbare impresionantă pentru un loc vestit, din plin centrul orașului Iași! Peisajul este unul plin de fecale, urină, gunoaie și ziduri care riscă oricând să pună în pericol viața trecătorilor – GALERIE FOTO

25 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

O clădire faimoasă din plin centru orașului Iași va fi schimbată într-o manieră impresionantă! Aici, până acum ceva timp, peisajul era unul plin de fecale, urină, gunoaie și ziduri care riscă oricând să pună în pericol viața cetățenilor. Paradoxal, tocmai unde unii oameni de afaceri ar da milioane de euro să poată avea în proprietate o asemenea clădire și terenul din jur, Statul român și-a bătut joc într-o manieră execrabilă. În această perioadă, proiectul pentru reabilitare arhitecturală, refacere și modernizare a Cinematografului „Tineretului” se află pe masa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iași

Un loc vestit din plin centru orașului Iași, unde până acum ceva luni peisajul era unul plin de fecale, urină, gunoaie și ziduri care riscau oricând să pună în pericol viața cetățenilor, va avea parte de o schimbare impresionantă. Totul este legat de clădirea fostului Cinematograf „Tineretului”, imobil aflat pe bulevardul istoric Alexandru Lăpușneanu. Ajuns în proprietatea municipalității ieșene, acesta va fi demolat. Aici va fi realizată o nouă construcție asemănătoare cu faimosul și vechiul Coloseu „Bragadiru”.

Proiectul pentru reabilitare arhitecturală, refacere și modernizare a Cinematografului „Tineretului” se află pe masa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iași (CZMI). El se află în faza de Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI). Proiectant și elaborator: șef proiect arh. Preda Cătălina, arh. Răzvan Ivănică – S.C. Professional Engeneering Consulting S.R.L., studiu istoric: dr. Sorin Iftimi; arh. Radu Pârvu – S.C. Rostrum Aedificii S.R.L., studiu arheologic: dr. Cătălin Hriban, dr. Sever-Petru Boțan – Institutul de Arheologie Iași, expertiza tehnică: dr. ing. Szalontay Coloman Andrei, dr. ing. Alupoae Daniel – S.C. Recons Inject S.R.L.

Scopul: aducerea imobilului la expresia arhitecturală exterioară inițială, din 1905 – Coloseul „Bragadiru”

Echipa Ateneului Național din Iași a prezentat, în iulie 2021, planul prin care va fi transformat fostul Cinematograf „Tineretului”, din Strada Alexandru Lăpușneanu nr. 18. Scopul este aducerea imobilului la expresia arhitecturală exterioară inițială, din 1905 – Coloseul „Bragadiru”. Municipalitatea ieșeană vizează aducerea Cinematografului „Tineretului” la expresia arhitecturală exterioară inițială. Acesta este finanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin fondul Timbrul Monumentelor Istorice.

„Ne dorim ca prin toate acțiunile pe care le întreprindem și prin deciziile pe care le luăm să redăm frumusețea clădirilor pierdute în negura timpului. Deși apreciem noul, privim cu admirație spre arhitectura clădirilor care guvernau vechea Uliță Sârbească, parte a fostei Ulițe Mari a Iașului. Analizăm mai multe variante, ne consultăm cu specialiștii și factorii decidenți de pe plan local și credem că, în cele din urmă, vom găsi cea mai bună soluție pentru imaginea orașului nostru, atât prin intervențiile asupra acestui imobil, cât și în cazul celorlalte, pe care le avem în administrare”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Demersurile întreprinse în acest an vor continua și în anul următor, din dorința de a reda ieșenilor aceste clădiri istorice ale orașului.

Berăria „Bragadiru”, denumită și „Hala de Bere” sau „Coloseul Bragadiru”, situată într-o clădire istorică de pe strada Lăpușneanu

Berăria „Bragadiru”, denumită și „Hala de Bere” sau „Coloseul Bragadiru”, a fost o berărie din Iași situată într-o clădire istorică de pe Strada Lăpușneanu, nr. 18. Clădirea a fost construită pe locul unei bodegi, numite „Eldorado”, la începutul secolului al XX-lea și și-a schimbat în timp numele și destinația: reconstruită, a devenit Berăria „Astoria”, în 1922, după ce fusese distrusă de un incendiu, și a fost redenumită „7 Noiembrie” după 1944. Ulterior, aici a fost instalat Cinematograful „Tineretului”, care a funcționat până la data de 15 aprilie 1994. Berăria „Bragadiru” a fost, la începutul secolului al XX-lea, un loc de întâlnire a lumii mondene ieșene, a scriitorilor și artiștilor. Atmosfera era animată, în timpul zilei și seara, de diferite orchestre și soliști, între care și Ionică Barbu, strănepotul lui Barbu Lăutaru.

După ani buni în care a fost în administrarea filialei Iași a Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”, clădirea care a adăpostit berăria a fost lăsată în paragină din cauza unui litigiu de lungă durată cu Biserica „Banu” privind dreptul de proprietate al imobilului. De aproape 3 ani, imobilul unde a funcționat Cinema „Tineretului” este în administrarea Primăriei Municipiului Iași, la fel ca și celelalte cinematografe precum „Republica” (actual „Trianon”), „Victoria” sau „Dacia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *