@ Bogdan Bordica, persoana acuzata ca a spart cele opt bancomate, ar putea scapa basma curata in doua saptamani daca anchetatorii nu vor gasi alte infractiuni pentru care sa il acuze @ Din cauza lipsei unui prejudiciu, spargatorul va fi judecat in libertate doar pentru distrugerea bancomatelor @ Desi surse din randul anchetatorilor sustin ca barbatul a furat bani din banca si nu din contul clientilor, reprezentantii bancilor nu vor sa recunoasca prejudiciile cauzate in acest caz pentru a nu-si pierde credibilitatea fata de clienti @ Oamenii legii fac sapaturi pentru a afla daca inculpatul poate fi acuzat de alte spargeri semnalate in alte judete @ In acest caz, au mai aparut patru suspecti care l-ar fi ajutat pe Bogdan Bordica sa comita spargerile
O zi intarziata la plata creditelor din partea clientilor bancii este tratata ca o adevarata crima, cu numeroase apeluri din partea reprezentantilor unitatii bancare si mesaje prin care datornicul este atentionat sa-si achite restanta la plata, chiar daca aceasta este de doar cativa lei. Daca in astfel de cazuri, lucratorii unitatilor bancare nu intarzie sa semnaleze problema, in cazul unui jaf, acestia tac malc. Astfel, bazandu-se pe faptul ca sunt asigurati si vor fi despagubiti, niciuna din bancile atacate de Bogdan Bordica, de 34 de ani, din Resita, nu a reclamat vreun prejudiciu. Lipsa unui reclamant in aceasta situatie, dar si rezolutia proasta a camerelor de supraveghere ii pune pe anchetatori intr-o situatie iminenta de a scapa infractorul printre degete, chiar daca acesta si-a recunoscut initial fapta.
„Bancile nu au reclamat niciun prejudiciu. Ei au banii asigurati, indiferent de suma, si pentru a nu starni panica in randul clientilor, pentru a-si pastra credibilitatea in randul cetatenilor, prefera sa nu raporteze prejudiciul”, a declarat unul dintre anchetatorii acestui caz. Reamintim ca la inceputul acestei luni, la interval de doua zile, patru ATM-uri apartinand mai multor unitati bancare din municipiul Iasi au fost distruse, anchetatorii avand motive intemeiate sa creada ca autorul nu a plecat cu mana goala de la bancomatele in cauza. In urma cu aproximativ doua saptamani, politistii au dat de urma suspectului, acesta fiind luat din strada pe baza unui apel la 112 dat de catre un angajat de la o agentie BRD din zona Garii (care a precizat ca o persoana care are semnalmentele spargatorului da tarcoale in zona ATM-ului unitatii bancare in cauza). Barbatul a fost retinut insa fara a mai fi dus la Judecatorie pentru emiterea mandatului de arestare, deoarece nu s-au stabilit care sunt partile vatamate si prejudiciul creat.
Judecat doar pentru distrugere
Asadar, autorul atacurilor de luna aceasta va fi judecat doar pentru distrugerea ATM-urilor, fiind vorba de pagube de circa 250 de lei de bancomat. „In cazul acesta, neavand un prejudiciu semnalat de reprezentantii unitatilor bancare, autorul poate fi adus in fata instantei doar cu acuzatia de distrugere, fapt pentru care va fi judecat in libertate. Din pacate, suspectul va scapa deoarece nu exista colaborare din partea bancilor. In momentul in care s-au inregistrat atacurile la ATM-uri, s-a luat si legatura cu bancile pentru a afla sumele retrase insa cum cei care reprezinta bancile la nivel de municipiu Iasi trebuie sa raporteze situatia la nivel central si sa astepte un raspuns de la conducerile unitatilor bancare, toata aceasta procedura dureaza ori in asemenea imprejurari te trezesti ca ai suspectul prins dar nu ai cu ce sa te prezinti la instanta”, a mai spus unul dintre anchetatorii in acest caz.
Inca patru suspecti in cazul spargerilor de bancomate
Oamenii legii sunt pusi astfel in situatia in care, intr-un interval de aproximativ doua saptamani, vor trebui sa faca dovada comiterii unei infractiuni de catre Bogdan Bordica pentru a solicita arestarea preventiva. In cazul atacurilor date la ATM-uri la inceputul acestei luni, s-au mai aratat patru suspecti, rude ale spargatorului, respectiv cumnati, cu care ar fi actionat pentru sustragerea banilor din cele opt ATM-uri. Persoanele au fost audiate, insa, cum reprezentantii bancilor au preferat sa pastreze o tacere de mormant in cazul furturilor efectuate la bancomate, lipsa prejudiciului ii determina pe anchetatori sa caute o alta infractiune. „Au fost spargeri la bancomate din alte judete iar acum se fac verificari pentru a se depista daca acest personaj este autorul unora dintre aceste infractiuni. Trebuie sa avem o alta infractiune. Daca in aceste saptamani nu il gasim cu nimic altceva, va scapa doar cu distrugere”, a declarat sursa citata.
Metoda folosita cu succes in Marea Britanie, functioneaza si la romani
In concluzie, Bogdan Bordica a comis furtul perfect. Cu autorul in fata, oamenii legii nu il pot pune sub acuzare in lipsa partii vatamate care sa reclame prejudiciul, iar cum bancile refuza sa declare prejudiciul se poate spune ca Bordica a comis jaful perfect. Potrivit anchetatorilor, suspectul folosea o metoda pe care a exersat-o si in Marea Britanie, tactica pe care a aplicat-o cu succes si la intoarcerea in Romania. Asemenea spargatorilor de acum aproape doua luni de zile cand in mai multe judete din tara, un grup bine organizat a spart peste 100 de bancomate dintre care mai bine de 20 de ATM-uri erau din Iasi, Bogdan Bordica a mizat pe inselarea tehnologiei folosind carduri si un dispozitiv de retinere a banilor. In momentul in care spargatorul solicita o suma de bani de pe cardul personal, cu dispozitivul deja aplicat, prin fanta, urmau sa fie eliberate bancnotele, insa, cum banii ramaneau in dispozitiv, dupa cateva secunde aparatul inregistra operatiune neefectuata. Astfel, doar teoretic se efectua retragerea sumelor care ar fi fost blocate in sistemul de eliberare a bancnotelor, posesorul cardului avand astfel contul la fel de plin ca inainte de solicitarea sumei. In plus, suma retinuta in dispozitiv era inregistrata ca tranzactie neefectuata. „Orice cetatean, in momentul in care solicita o suma de pe card si nu a ridicat bancnotele intr-un anumit interval de timp, aparatul retrage banii iar tranzactia este inregistrata ca neefectuata. Pe acest lucru s-a bazat si spargatorul cand a dat atacul. Banii ieseau, dar se opreau in dispozitiv iar bancomatul sustragea doar in teorie bancnotele”, a spus anchetatorul. Astfel, spargatorul actiona la mai multe ATM-uri prin aceasta metoda specifica.