În viața de zi cu zi, multe persoane au simțit o senzație de urechi înfundate și presiune în cap. Aceasta este o senzație inconfortabilă. Oricine poate experimenta această senzație neplăcută, iar probabilitatea și intensitatea apariției sale este practic independentă de sex și vârstă. Răcelile, cu simptomele lor frecvente de urechi înfundate și secreții nazale, pot, de asemenea, complica situația.
Dacă vă confruntați cu aceste simptome în mod regulat, nu trebuie să ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră. Reapariția unui simptom sau a unei combinații de simptome este un motiv pentru a merge la medic și a face o examinare pentru a stabili un diagnostic precis. Presiunea tinitusului poate apărea din cauza unei varietăți de factori.
Senzație de urechi înfundate și presiune în cap. Cele mai frecvente cauze ale deranjului
O senzație de urechi înfundate poate apărea din cauza aterosclerozei vaselor cerebrale, boli de natură neurologică, patologie oncologică și complicații ale farmacoterapiei. De asemenea, simptomul este provocat de tensiunea arterială ridicată sau scăzută cauzată de efort fizic, obezitate, abuz de alcool, fumat, probleme cardiace, depresie și altele.
Presiunea în cap se manifestă atunci când o persoană suferă de boala tubului auditiv, otită sau inflamația urechii medii, dopuri de ceară, infecții fungice ale canalului auditiv sau leziuni la cap. Există și unele cauze naturale care pot provoca dezvoltarea disconfortului.
Printre acestea se numără scufundări, suprasolicitare, apă în interiorul canalului auditiv, conversații telefonice lungi, corpuri străine, călătorii cu avionul sau tulburări de somn. De asemenea, printre cauze se numără și variații ale presiunii atmosferice.
Astfel, senzația de presiune în urechi se datorează diferitelor motive, motiv pentru care este atât de important să înțelegem cauza disconfortului. De obicei, problema se rezolvă după o vizită la medic și eliminarea factorului declanșator. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă timp de 2 săptămâni sau mai mult, este nevoie de asistență medicală calificată.
Cum are loc diagnosticul? Testele necesare pentru identificarea bolii
Dacă sunteți deranjat de o senzație de apăsare a urechilor și a capului, este important să aflați ce a cauzat acest deranj. Nu trebuie să încercați să vă auto-medicați, deoarece acest lucru nu va face decât să agraveze problema. În primul rând, ar trebui să mergeți la un otolaringolog pentru un consult.
Specialistul va efectua o examinare externă și va întocmi un istoric medical. De asemenea, acesta poate prescrie un test de diagnostic complet. Acest lucru va ajuta la determinarea cauzei presiunii în ureche și vă va spune ce trebuie să faceți, ce strategii de tratament să adoptați.
Terapia va fi prescrisă numai pe baza rezultatelor examinării. De exemplu, un proces inflamator este tratat cu medicamente antibacteriene. Pentru a îndepărta un corp străin sau un dop de ceară din canalul auditiv, se efectuează o îndepărtare instrumentală sau o spălare a canalului auditiv cu apă. Otita medie necesită un tratament cu un agent antifungic special.
Pentru a determina adevărata cauză a senzației de urechi înfundate și presiune în cap, pacientului i se pot solicita mai multe teste. Printre acestea se numără examinarea vizuală a urechii de către un medic. Controlul poate evidenția un defect al timpanului, procese inflamatorii sau secreții purulente. Un test suplimentar a urechii poate detecta prezența agenților patogeni și semnele de inflamație.