Acumularea de mucus în gât este o afecțiune neplăcută, odată cu acesta apare și o senzație de nod în gât. Primul lucru care ar trebuii să-l faceți este să determinați cauza acestui simptom și apoi să-l eliminați. Mucus și nodul în gât nu este în sine un diagnostic ci un simptom al unei boli.
Senzație de nod în gât și mucus este un simptom neplăcut mai ales când mucusul se acumulează constant. În medicină, există un termen special care este folosit când mucusul curge continuu pe gât din cavitatea nazală – sindromul postnasal. Acesta este același când iți curge nasul în continuu doar că în acest caz, mucusul curge de-a lungul spatelui gâtului.
Când acest mucus nu iese în exterior, ci în interior, irită pereții faringelui și determină o persoană să aibă dorința irezistibilă de a tuși adesea și de a înghiți flegmă. Pentru a scapă de acest nod în gât și mucus ar trebuii să știi de la ce boala a pornit totul și să faci un tratament corect. De aceia este recomandat să consulți un doctor otorinolaringolog.
De ce apare senzație de nod în gât și mucus
Producerea de mucus de către nazofaringe este un proces natural. Acesta are o funcție de hidratare și protecție. Mucusul împedică particulele străine, polenul care intra odată cu aerul să ajungă în trahee și plămâni. Când agenții străini ajung în membrana mucoasa, producția de mucus creste și corpul iți da dorință de a-și curata nasul și de a tuși. Secreția de mucus revine la normal când particulele străine sunt eliminate.
Senzația de nod în gât și mucus devine iritanta atunci când este produs continuu și se îngroașă. Poți simții cum mucusul curge de-a lungul peretului posterior al faringelui și se acumulează acolo. În timpul zilei acel lucru nu este foarte deranjat, acesta este înghițit sau dat afara. Noaptea acest lucru poate devenii o problema. Pot apărea crize violente de tuse care pot duce chiar și la vărsături.
Cauzele senzației de nod în gât și mucus
Motivele senzației de nod în gât și mucus care se acumulează constant în faringe pot fi de natură infecțioasă sau neinfecțioasă. Acestea includ:
- Boli inflamatorii ale nazofaringelui și laringelui (sinuzită, faringită, laringită). Producția crescută de secreții mucoase în această perioadă este asociată cu încercarea organismului de a curăța căile respiratorii de bacterii și viruși, accelerând astfel recuperarea. Faptul că mucusul este eliberat abundent, dimpotrivă, este o variantă a normei. Astfel de mase mucoase nu interferează, dar ajută la scăderea agenților patogeni.
- Boli cronice ale căilor respiratorii superioare. Aceste boli provoacă inflamații la nivelul nazofaringelui, că urmare a căreia se formează aici o sursă permanentă de infecție.
- Boli ale tractului respirator inferior (bronșită, pneumonie, tuberculoză).
- Reacții alergice la stimuli externi. Alergiile pot fi însoțite de o acumulare abundentă de flegmă, care interferează și doriți să o înghițiți în mod constant.
Și multe altele.
Cum să tratezi senzația de nod în gât și mucus
Medicul ORL este specializat în a determina cauzei acumulării de mase mucoase. După stabilirea cauzei afecțiunii neplăcute, doctorul vă recomanda un regim de tratament eficient menit nu numai să scape de mucus, ci și să trateze boala de bază.
De obicei în aceasta afecțiune, medicul vă recomanda să măriți cantitatea de lichid care a subția mucusul(desigur daca nu aveți probleme cu rinichii). De asemenea, doctorul vă prescrie medicamente expectorante și medicamente pentru spută subțire pentru a accelera evacuarea.
Dacă nodul în gât și mucus este din cauza unei alergie, sunt prescrise antihistaminice. Tratamentul suplimentar este efectuat de către un alergolog.