Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Senzatia de nod in gat poate semnala spasmofilia, o boala care apare frecvent primavara
Senzatia de nod in gat poate semnala spasmofilia, o boala care apare frecvent primavara

Senzatia de nod in gat poate semnala spasmofilia, o boala care apare frecvent primavara

24 mart. 2015, 02:24,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:55901;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Existenta unui dezechilibru in metabolismul anumitor minerale, scaderea nivelurilor de calciu si magneziu, concomitent cu cresterea fosforului in sange, poate duce la manifestari variate si destul de dure, precum contracturile involuntare ale muschilor, tulburari respiratorii, palpitatii, ameteli, lesin etc.

Spasmofilia este o afectiune frecventa, adeseori ignorata, apare predominant primavara, dar si vara (datorita caniculei).

Spasmofilia – simptome, cauze si tratament

Cauzele aparitiei spasmofiliei
1. Calciul si magneziul din sange sunt sub valorile normale, deoarece organismul in stare de stres nu reuseste sa fixeze cele doua oligoelemente importante.

2. Regim alimentar inadecvat sarac in elemente nutritive (mai ales calciu si magneziu).

3. Sarcina si alaptarea in care organismul matern trebuie sa aduca un aport nutritiv suficient pentru mama si fat.

4. Dereglari hormonale la femeie prin hiperestrogenism si care dezechilibreaza rapid metabolismul calcic si explica decompensarea premenstruala a femeilor cu spasmofilie.

5. De asemenea spasmofilia poate sa apara datorita unui stres prelungit, emotii negative, care tulbura metabolismul calciului si magneziului.

Remedii naturiste pentru spasmofilie

Manifestari ale spasmofiliei
Simptomele tetaniei latente (spasmofiliei) pot varia de la o zi la alta. Uneori, o tetanie latenta se poate transforma in tetanie manifesta. Spasmofilia prezinta perioade lungi de latenta, pe fondul careia pot sa apara crize de tetanie mai mult sau mai putin acute.

Crizele de tetanie apar sub forma unor spasme neuromusculare cu diferite localizari, avand durata si intensitate variabila. „Facies tetanic”, localizarea spasmelor la nivelul orbicularului buzelor. „Mana de mamos”, spasme neuromusculare la nivelul mainilor. Picior „in equin”, determina spasmul la nivelul piciorului. Suferinzilor li „se zbate ochiul” frecvent, uneori zile in sir. 

Pot sa apara tulburari sezitive (amorteli, furnicaturi) si fenomene vasculare (transpiratii, vasoconstrictie periferica cu raceala extremitatilor etc). Uneori pot sa apara crampe musculare, contracturi generalizate, carcei in gambe si laba piciorului, chiar senzatia de „nod in gat” datorat spasmului laringian sau esofagian.

Persoanele care sufera de spasmofilie au o piele subtire, lipsita de luciu si care se descuameaza, firul de par este subtire, casant si mat, iar unghiile se exfoliaza usor, se rup si devin o problema mai ales pentru femei.

Spasmofilia provoaca oboseala, nervozitate, anxietate, depresie, transpiratii abundente, dureri de stomac, stare permanenta de rau general in organism, dereglari ale ciclului menstrual (prin hiperestrogenemie).

Spasmofilia afecteaza de obicei ambele sexe, insa predomina la sexul feminin.

Diagnostic

Diagnosticul de spasmofilie se pune prin examene de laborator (calciu si magneziu scazute in sange), prin evidentierea semnelor clinice de hiperexcitabilitate neuro-musculara periferica si a semnelor electrice (electromiograma – EMG).

Spasmofilia este forma latenta a tetaniei, in aceasta boala hiperexcitabilitatea sistemului nervos poate fi constatata, atunci cand nu se exprima clinic, prin percutia obrazului si cand se produce o contractie fulgeratoare a musculaturii faciale. In crize se observa semnele: „Facies tetanic” spasme in orbicularul buzelor, „Mana de mamos” spasme la maini si Picior „in equin” spasme la picior, senzatia de „nod in gat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`