Cu toții ne confruntăm cu senzația de balonare și prea plin, un disconfort provocat de o masă prea bogată, de consumul de dulciuri sau alte alimente. Această senzație poate apărea și din cauza unor tulburări hormonale sau stres. Există și cazuri în care acest disconfort poate ascunde boli grave.
Balonarea se poate manifesta printr-un disconfort abdominal sau o senzație de plenitudine, de stomac umflat. Această senzație este uneori însoțită și de alte simptome precum flatulența, dureri abdominale, diaree sau greață.
Senzația de balonare și prea plin: Alimentele care provoacă acest disconfort
De cele mai multe ori, balonarea apare atunci când gazele din intestine nu sunt eliberate la timp. Există cazuri în care balonarea este însoțită de mărirea în dimensiune a abdomenului cu câțiva centimetri. Această senzație neplăcută este cauzată de mai mulți factori, precum anumite alimente sau afecțiuni din organism. Printre cauzele balonării se numără consumul de cereale, fasole, broccoli, nuci sau fructe proaspete. Aceste alimente conțin o mulțime de vitamine pentru organism, așa că nu trebuie evitate. Este important să te asiguri că ai o alimentație echilibrată, în care sunt incluse atât alimentele enumerate, cât și produse cu fibre și proteine.
Alimentele bogate în amidon și cele reîncălzite pot provoca senzația de balonare și prea plin. Cartofii, pâinea, alimentele procesate, produsele de patiserie se numără printre alimentele care produc gaze și provoacă meteorism.
Este important să nu te alimentezi pe fugă, din moment ce ei masa într-un ritm alert, alimentele nu sunt bine mestecate, astfel apare balonarea. Conform specialiștilor este bine să nu consumi apă în timpul mesei. Odată ce bei apă, înghiți și aer, care favorizează apariția senzației de balonare.
De asemenea, băuturile acidulate produc adesea senzația de balonare din cauza dioxidului de carbon. Iar băuturile reci, nu sunt recomandate deoarece impun un stres în plus asupra organismului.
Remedii naturiste pentru a scăpa de senzația de balonare
De cele mai multe ori, medicamentele pentru balonare se eliberează fără prescripția medicală. De obicei, acestea conțin enzime pancreatice, săruri biliare sau probiotice. Însă, medicii recomandă și remediile naturiste pentru a scăpa de senzația de balonare și prea plin.
Unul dintre cele mai populare remedii naturiste care te ajută să scapi de balonare este cărbunele medicinal. Acesta este obținut din lemn ars, găsindu-se atât sub formă de comprimate, capsule sau pulbere. De asemenea, pentru a scăpa de acest disconfort sunt de mare ajutor și feniculul, mărarul sau anghinarea.
Ceaiurile din mentă, mușețel, cimbru, păpădie, busuioc sau salvie au proprietăți benefice pentru ameliorarea balonării. De cele mai multe ori, senzația de balonare nu este un simptom care trebuie să te sperie. Doar în cazul în care această senzație este însoțită de scăderea în greutate, prezenta la medic este obligatorie.
Există posibilitatea ca senzația de balonare să ascundă o tumoare care apasă pe intestine. De asemenea, balonarea apare ca și consecință a ascitei, acumulare de lichid în abdomen, un simptom asociat cu mai multe tipuri de cancer, precum cel de sân, colon, stomac, pancreas.
Pentru a reuși să previi senzația de balonare și prea plin poți respecta unele reguli simple. Este bine să nu consumi alimente în exces la o masă și să o mesteci foarte bine. De asemenea, este important să mănânci relaxat și să nu consumi apă sau alte lichide în timpul mesei. Una dintre regulile care te ajută să scapi de senzația de balonare și prea plin este evitarea consumului de produse alimentare care ți-au provocat și în alte momente indigestia.