Prima pagină » Local » Sentință-trăsnet, la Iași! A obținut daune morale după ce a fost trecut pe „lista rușinii” la Primărie! Ieșeanul a achitat o datorie pe care o contestase în instanță! (Exclusiv)
Sentință-trăsnet, la Iași! A obținut daune morale după ce a fost trecut pe

Sentință-trăsnet, la Iași! A obținut daune morale după ce a fost trecut pe „lista rușinii” la Primărie! Ieșeanul a achitat o datorie pe care o contestase în instanță! (Exclusiv)

03 dec. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Un ieșean a câștigat un proces intentat municipalității după ce a fost trecut pe „lista rușinii”. Edilii și Virgil Dragoș Rotaru au contestat decizia primei instanțe, dar judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au respins apelurile. Bărbatul ceruse despăgubiri și obținuse o victorie și la Judecătoria Iași

Sentință-trăsnet, emisă de magistrați la Iași! Un ieșean a obținut daune morale după ce a fost trecut pe „lista rușinii”! Virgil Dragoș Rotaru a precizat că a achitat o presupusă datorie, pe care o contestase! Inițial, Judecătoria Iași a admis acțiunea formulată de reclamant.

„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Virgil Dragoș Rotaru în contradictoriu cu Municipiul Iași. Dispune obligarea pârâtului la plata sumei de 15.000 de lei, cu titlu de daune morale”, au precizat magistrații ieșeni.

Decizia nu era definitivă, aceasta fiind contestată de municipalitate.
Totuși, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au respins recent atât apelul formulat de edili, cât și cel al lui Rotaru. Nici această sentință nu este definitivă, aceasta putând fi contestată cu recurs.

Virgil Dragoș Rotaru a cerut daune morale după ce a ajuns pe „lista rușinii”

Dosarul a început pe 12 februarie 2019. Virgil Dragoș Rotaru le-a cerut judecătorilor să oblige Municipiul Iași la plata de daune morale, respectiv de 200 de lei pentru fiecare zi, în scopul acoperirii prejudiciului suferit ca urmare a publicării numelui acestuia pe lista debitorilor, începând cu data de 31 ianuarie 2018 și până în momentul epuizării faptei.
Așadar, ieșeanul a afirmat că a fost notificat pentru neplata unei presupuse datorii la bugetul local, pe care el o contestase. Presupusa datorie era în cuantum de aproximativ 6.800 de lei și viza o clădire cu destinație nerezidențială din municipiul Iași. Potrivit acestuia, numele său ar fi urmat să fie trecut pe lista datornicilor, în cazul în care nu ar fi răspuns la notificare.

„Municipiul Iași, prin autoritatea administrativă fiscală, a emis pe numele meu acte administrativ-fiscale ce au fost anulate în mod definitiv. Am formulat împotriva Deciziei de impunere emisă pe numele meu o contestație administrativă și, în condițiile în care aceasta nu fusese încă soluționată, am fost înștiințat, prin notificarea din 8 ianuarie 2018, că neplata debitului imputat până pe 31 ianuarie 2018 va fi asimilată consimțământului meu expres în vederea publicării numelui pe lista debitorilor de pe pagina de Internet proprie a municipalității. Am răspuns la acea adresă, arătând că nu îmi exprim un asemenea acord și că am formulat o contestație administrativă împotriva titlului de creanță”, a susținut ieșeanul.

Conform reclamantului, răspunsul său viza în mod evident refuzul său în vederea prelucrării datelor cu caracter personal.

Ce a spus ieșeanul referitor la întreaga situație

Virgil Dragoș Rotaru a mai susținut că, deși se considera nevinovat, pe 29 iunie 2018 a plătit suma de 7.040,04 lei. Bărbatul a mai arătat că, în urma admiterii recursului de Curtea de Apel Iași, pe 19 noiembrie 2018 au fost anulate în mod definitiv actele administrative-fiscale emise pe numele său și care au stat la baza înscrierii sale pe „lista rușinii”.

„După data soluționării definitive a dosarului, numele meu a figurat în continuare pe cele două liste în format pdf ce pot fi găsite prin intermediul motorului de căutare Google pe Internet, fiind atașate unor link-uri, astfel încât am solicitat să mi se comunice numărul de zile în care numele meu a figurat pe această listă, fără a fi făcută nicio mențiune la rubrica în care era trecut cu privire la vreun litigiu”, a mai afirmat ieșeanul.

Reprezentanții Municipiului Iași au formulat o întâmpinare, prin care au invocat excepția inadmisibilității cererii de chemare în judecată, iar, pe fondul cauzei, au solicitat respingerea ca neîntemeiată a cererii de chemare în judecată. Totuși, judecătorii au admis în parte acțiunea formulată de ieșean.

„În cazul de față, rezultă în mod evident din cuprinsul tuturor înscrisurilor depuse la dosar, dar și din recunoașterile parțiale ale pârâtului, că reclamantul a continuat să figureze în lista debitorilor, după achitarea debitului și chiar după ce titlul de creanță în baza căruia fusese înregistrat acest debit a fost anulat. Instanța reține că nu a fost consemnată la niciun moment contestarea de către reclamant a debitului înregistrat pe această listă, deși exista rubrică specială în acest sens, iar organului fiscal îi revenea obligația de a efectua aceste mențiuni”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *