Prima pagină » Local » Sentință-șoc, dată de magistrații ieșeni! Un primar a fost condamnat la Iași pentru abuz în serviciu! Decizia este definitivă
Sentință-șoc, dată de magistrații ieșeni! Un primar a fost condamnat la Iași pentru abuz în serviciu! Decizia este definitivă

Sentință-șoc, dată de magistrații ieșeni! Un primar a fost condamnat la Iași pentru abuz în serviciu! Decizia este definitivă

01 oct. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Un fost primar din județul Vaslui a fost pedepsit definitiv de către magistrații ieșeni. Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au diminuat pedeapsa aplicată inițial lui Gheorghe Poede, de la 2 ani, la 1 an și 7 luni de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Inițial, primarul fusese pedepsit de către magistrații din cadrul Judecătoriei Vaslui

Sentință-șoc, emisă ieri de către judecătorii ieșeni! Astfel, un fost primar din județul Vaslui a fost condamnat la Iași pentru abuz în serviciu! Ex-primarul a fost pedepsit definitiv de către magistrații ieșeni.
Ieri, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au diminuat pedeapsa aplicată inițial lui Gheorghe Poede, de la 2 ani, la 1 an și 7 luni de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Inițial, primarul fusese pedepsit de către magistrații din cadrul Judecătoriei Vaslui.

Fostul primar Gheorghe Poede, acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual

Procesul fostului primar Gheorghe Poede a început în urmă cu aproximativ 4 ani. Atunci, procurorii l-au trimis în judecată, sub acuzațiile amintite.

„Inculpatul, în exercitarea atribuțiilor de primar al comunei Poienești, județul Vaslui, prin încălcarea obligațiilor legale, a conceput și semnat singur adresa din 7 mai 2015, înscris oficial al cărui conținut nu reflecta realitatea din Registrul agricol, provocând o vătămare importantă a drepturilor numitei M.B., în legătură cu judecarea unui dosar civil cu privire la proprietatea acelei suprafețe de teren, dosar finalizat în prima instanță prin admiterea acțiunii în constatarea uzucapiunii de 30 de ani.

De asemenea, el nu a rezoluționat și nici soluționat până în prezent cererea formulată de numitul F.I.P. pe 2 iunie 2014 în sensul de a direcționa petiția către autoritatea competentă a lua măsuri pentru constituirea unei comisii care să constate pagubele produse de inundații la culturile agricole înființate, neîndeplinindu-și îndatoririle de serviciu și cauzând în acest fel o pagubă de peste 10.000 de lei numitului F.I.P., care nu a mai putut întocmi dosarul pentru a primi ajutor de minimis”, au afirmat anchetatorii.

Ce a spus primarul din județul Vaslui în fața magistraților

În perioada 2012-2016, Gheorghe Poede (78 de ani) a avut calitatea de primar al comunei Poienești, din județul Vaslui. În declarațiile date în cursul urmăririi penale și în cursul judecății, acesta a susținut că, în momentul completării adresei din 7 mai 2015, nu a „cunoscut că D.F. și M.B. au cumpărat 1.384 mp, ci doar 1.000 de metri pătrați, astfel că a considerat că cei 384 mp sunt în rezerva Primăriei”. Acesta a mai precizat că actul de vânzare-cumpărare încheiat între părțile sus-menționate se găsea la Registrul agricol din cadrul Primăriei, dar nu a înțeles din acest contract termenul de „suprafața real măsurată”.

„Varianta prezentată de către inculpat nu poate fi primită, având în vedere declarația martorei G.D., agentul agricol din Primărie, persoană însărcinată cu efectuarea verificării rolului agricol și care a menționat că i-a expus inculpatului și l-a atenționat asupra faptului că M.B. figura înscrisă cu suprafața de 1.384,38 mp în evidențe și, văzând că inculpatul dorește să se menționeze altfel în adresă decât situația reală, a refuzat să semneze”, au subliniat oamenii legii.

Aceștia au adăugat că, mai apoi, pe numele primarului a fost formulată o plângere penală de către un alt sătean. Așadar, F.I.P. a formulat o plângere penală împotriva lui Poede, prin care a reclamat neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către primar, respectiv nerespectarea dispozițiilor Ordinului Ministrului Mediului și Pădurilor nr. 1422/2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *