Prima pagină » Local » Sentință inedită, în instanțele ieșene! Trei bărbați, condamnați pentru o cultură de floarea-soarelui! Au băut, au adormit și s-au trezit cu o pedeapsă din partea judecătorilor! (Exclusiv)
Sentință inedită, în instanțele ieșene! Trei bărbați, condamnați pentru o cultură de floarea-soarelui! Au băut, au adormit și s-au trezit cu o pedeapsă din partea judecătorilor! (Exclusiv)

Sentință inedită, în instanțele ieșene! Trei bărbați, condamnați pentru o cultură de floarea-soarelui! Au băut, au adormit și s-au trezit cu o pedeapsă din partea judecătorilor! (Exclusiv)

25 mai 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Trei ieșeni s-au ales cu pedepse din partea judecătorilor, într-un caz inedit. Cei trei, Neculai Angheluță, Gheorghiță Trifan și Costică Diaconu, au fost condamnați de magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni pentru distrugere în formă continuată. În plus, cei trei au fost obligați să plătească despăgubiri de peste 15.000 de lei către societatea Vinifruct Copou SRL. Totul a izbucnit de la distrugerea unei culturi de floarea-soarelui

Sentință inedită, dată în cadrul instanțelor din județul Iași! Trei ieșeni au fost pedepsiți pentru o cultură de floarea-soarelui! Cei trei ar fi băut, ar fi adormit și, acum, s-au trezit cu o pedeapsă din partea judecătorilor!
Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni i-au amendat penal pe Neculai Angheluță, un cioban de 67 de ani, Gheorghiță Trifan (44 de ani) și Costică Diaconu (50 de ani) cu câte 1.200 de lei, pentru distrugere în formă continuată.

„Instanța admite acțiunea formulată de persoana vătămată SC Vinifruct Copou SRL Iași și obligă inculpații să îi achite acesteia, în solidar, suma de 15.375 de lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au precizat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșenii Neculai Angheluță, Gheorghiță Trifan și Costică Diaconu, acuzați că n-au avut grijă de animale

Procesul ieșenilor Neculai Angheluță, Gheorghiță Trifan și Costică Diaconu a început pe 2 iulie 2020. Atunci, procurorii i-au trimis în judecată sub acuzația de distrugere în formă continuată.

„În zilele de 21, 22, 27 mai 2018, dar și în alte zile, neprecizate, din cursul lunii mai și iunie 2018, inculpații au lăsat, cu intenție, nesupravegheată turma de animale, favorizând pătrunderea acesteia pe terenul cultivat cu floarea-soarelui aparținând persoanei vătămate și provocând distrugerea culturii. În primăvara anului 2018, inculpații au convenit să-și adune oile și alte animale la stâna aparținându-i inculpatului Neculai A., amplasată în extravilanul satului Bohotin, și să aibă împreună grijă de ele.

Inculpatul Neculai A. avea la stână 100 de oi și 3 cai, inculpatul Gheorghiță T. avea 100 de oi și 2 cai, iar inculpatul Costică D. avea 100 oi și 2 cai. Din declarațiile inculpaților Costică D. și Gheorghiță T. rezultă că inculpatul Neculai A. mai avea, pe lângă cele 100 de oi, 4 cai, 7 bovine, 2-3 porci mari și 9 purcei. De animalele respective se îngrijeau toți cei trei proprietari. La o distanță mică de stână se afla un teren în suprafață de 58,91 hectare, cultivat cu floarea-soarelui, aparținând persoanei vătămate SC Vinifruct Copou SRL Iași”, au menționat anchetatorii ieșeni.

Șeful de fermă le-a spus să aibă grijă de animale

Oamenii legii au adăugat că, pe 21 mai 2018, în jurul orei 13:00, șeful de fermă a a fost contactat de un martor, care i-a spus că turma de oi și capre a lui Neculai Angheluță se află pe terenul cultivat cu floarea-soarelui.

„Deplasându-se la terenul respectiv, martorul a scos animalele – oi și 5 cai – din cultura de floarea-soarelui, apoi a mers la stâna aflată la aproximativ 30 de metri distanță, unde l-a găsit pe Neculai A. dormind și în stare de ebrietate. Acesta părea că se afla singur la stână, conform declarației martorului, care l-a avertizat să nu mai lase animalele să pască în cultura de floarea-soarelui. A doua zi, martorul a fost anunțat de un angajat că, din nou, turma de oi și capre se află în cultura de floarea-soarelui.

Martorul susține că a anunțat polițiștii, care s-au deplasat la fața locului cu un angajat al persoanei vătămate și au scos animalele din cultura de floarea-soarelui, iar la stână i-au găsit pe cei trei ciobani dormind și în stare de ebrietate. Pe 27 mai 2018, aceeași persoană, aflându-se la teren, a găsit iarăși, în cultura de floarea-soarelui, turma de oi și capre de la stâna respectivă. Acesta a scos animalele de pe teren, pe care le-a dirijat spre stână, dar nu a vorbit cu Neculai A., deoarece din stână nu a ieșit vreo persoană”, au adăugat anchetatorii ieșeni.

Pe 4 iunie 2018, a fost făcută o evaluare a pagubei produse. Ulterior, cei trei ieșeni au fost chemați la audieri și trimiși în judecată pentru distrugere în formă continuată. Înainte de aceasta, la audieri, cei trei au negat comiterea faptei, fiecare dând vina pe ceilalți doi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`