Prima pagină » Local » Sentință incendiară, dată de judecătorii europeni: Statul Român, obligat să îi plătească daune de mii de euro unei ieșence de etnie rromă! (EXCLUSIV)
Sentință incendiară, dată de judecătorii europeni: Statul Român, obligat să îi plătească daune de mii de euro unei ieșence de etnie rromă! (EXCLUSIV)

Sentință incendiară, dată de judecătorii europeni: Statul Român, obligat să îi plătească daune de mii de euro unei ieșence de etnie rromă! (EXCLUSIV)

06 iul. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Statul Român a fost obligat ieri de judecătorii europeni să îi plătească daune morale unei ieșence. Astfel, magistrații din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului au admis în parte acțiunea formulată de Ionela Stănescu. Judecătorii europeni au obligat statul să îi plătească acesteia despăgubiri în valoare de 5.000 de euro

Decizie incendiară, luată de judecătorii europeni: Statul Român, obligat să îi plătească daune de mii de euro unei ieșence! Așadar, magistrații din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au admis în parte acțiunea formulată de Ionela Stănescu.

„Instanța declară admisibilă acțiunea. Constată că a fost încălcat articolul 1 din cadrul Protocolului 1 al Convenției Drepturilor Omului. Obligă Statul Român să îi plătească reclamantei, în termen de 3 luni, daune de 5.000 de euro (aproximativ 25.000 de lei –  n. r.). Respinge celelalte pretenții formulate de partea civilă”, au arătat judecătorii europeni.

De remarcat este faptul că sentința e definitivă. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Statul Român, obligat să îi plătească daune unei ieșence

Ionela Stănescu (25 de ani) este o tânără din comuna Grajduri, județul Iași. În urmă cu mai bine de 5 ani, aceasta a depus o acțiune la CEDO, prin care solicita despăgubiri din partea Statului Român. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Ieșeanca li s-a plâns judecătorilor europeni de faptul că ar fi fost împiedicată să se bucure de proprietatea sa. Conform acesteia, pe data de 30 mai 2012, un procuror a decis punerea sub sechestru a 3 autoturisme, în cadrul unui dosar de evaziune fiscală și spălare de bani ce îl privea pe un partener de-al femeii, B. S., dar și alte persoane. Scopul a fost acela de a recupera prejudiciul din acel dosar, estimat la 1.713.615 de euro. În decizia procurorului era semnalat faptul că mașinile îi aparțineau femeii, dar și că valoarea lor era de 88.000 de euro. Ea a formulat o plângere, dar aceasta i-a fost respinsă de procurorul ierarhic superior. De asemenea, Ionela Stănescu a formulat mai multe cereri de ridicare a sechestrului asigurator, dar acestea au fost respinse de-a lungul anilor.

Ionela Stănescu a cerut daune morale de 100.000 de euro

La un moment dat, ieșeanca a solicitat ca măcar să i se dea posibilitatea de a folosi acele vehicule, tocmai pentru ca ele să nu se deterioreze. Și această cerere a fost respinsă de către magistrații ieșeni. În octombrie 2020, ancheta în cazul de evaziune fiscală și spălare a banilor era în desfășurare.

„Sechestrul asigurator pus de procuror a fost abuziv, deoarece a încălcat dreptul meu de proprietate asupra acelor bunuri, timp de peste 8 ani. Pentru acest motiv, solicit despăgubiri în valoare de 100.000 de euro, drept daune morale”, a subliniat Ionela Stănescu în cererea adresată magistraților de la CEDO.

Aceasta nu a cerut cheltuieli de judecată. Acum, Statul Român a fost obligat să îi plătească daune de 5.000 de euro ieșencei Ionela Stănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *