Prima pagină » Local » Sentință, în „Procesul intelectualilor”! Scriitorul ieșean Liviu Antonesei a obținut o nouă decizie favorabilă în litigiul cu filosoful Gabriel Liiceanu

Sentință, în „Procesul intelectualilor”! Scriitorul ieșean Liviu Antonesei a obținut o nouă decizie favorabilă în litigiul cu filosoful Gabriel Liiceanu

11 mai 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Magistrații ieșeni au emis o nouă sentință, a treia, în „Procesul intelectualilor”. Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins apelul formulat de filosoful Gabriel Liiceanu și Editura „Humanitas” în litigiul cu scriitorul Liviu Antonesei. Este a treia decizie emisă de magistrați în favoarea scriitorului ieșean

Judecătorii ieșeni au emis o nouă sentință în „Procesul intelectualilor”. Așadar, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins ieri apelul formulat de filosoful Gabriel Liiceanu și Editura „Humanitas” în litigiul cu scriitorul Liviu Antonesei.

„Instanța respinge, ca nefondate, apelurile formulate de apelanții Gabriel Liiceanu și SC Humanitas SA împotriva sentinţei civile din 2 octombrie 2019 pronunțată de Tribunalul Iași, Secţia I Civilă, sentință pe care o păstrează”, au arătat magistrații ieșeni. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

O nouă sentință, în „Procesul intelectualilor”, la Iași

Amintim că „Procesul intelectualilor” a început în urmă cu aproximativ trei ani. Atât la prima instanță, cât și la Curtea de Apel Iași, magistrații au respins acțiunea în pretenții formulată de Gabriel Liiceanu și Editura „Humanitas” contra scriitorului Liviu Antonesei. Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas l-au dat în judecată pe Antonesei și au cerut daune morale totale de 100.000 de euro de la scriitorul ieșean. Asta, după o postare făcută de Antonesei pe propriul blog.

Editura și filosoful au fost deranjați de o postare de pe 15 august 2018, de pe blogul lui Liviu Antonesei. Acolo a fost publicat un „interviu cu Liviu Antonesei”, denumit „Intelectualii publici după 1990”. Interviul a fost acordat Mirunei Fântânescu, pentru o teză de doctorat dedicată rolului intelectualilor publici în perioada de după 1989. În cadrul interviului, se facea referire la Gabriel Liiceanu și la fosta Editură Politică.
În cadrul interviului a apărut întrebarea:

„În zona intelectuală, academică, publicistică, a scriitorilor, cum s-a manifestat această nouă îmbogățire, trecerea aceasta la noul sistem? Cine a avut mai degrabă de beneficiat?”, iar răspunsul conținea și acest fragment:

„Acum e limpede că au beneficiat cei care au marșat cu Puterea, în primul rând cei care au marșat cu prima putere FSN-istă până prin 1996, toți ajungând miniștri, au ajuns cumularzi – și aici ne gândim la Simion, care primea din șase surse publice bani. E un exemplu, dar sunt o mulțime pe linia asta. Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate, pentru că chiar Editura Politică publica în «Idei Contemporane» și cărți occidentale mai cenzurate. Să nu uităm că Liiceanu, în timpul regimului Băsescu, a fost scutit de două ori de datorii, dar, în general, cei care au fost de opoziție au fost perdanți.”

Liviu Antonesei: „Mă bucur…”

Reclamanții au fost deranjați de afirmațiile lui Antonesei și au afirmat că, în momentul în care Andrei Pleșu l-a numit pe Gabriel Liiceanu în fruntea Editurii Humanitas, el nu l-a „împroprietărit„ și nu l-a numit în calitatea lui de prieten, ci ca om de cultură umanistă. Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas au precizat că instituția nu a beneficiat de o ștergere de la plată a obligațiilor fiscale, ci de o eșalonare a achitării acestora.

Contactat telefonic ieri de reporterii cotidianului BZI, Liviu Antonesei a afirmat că se bucură de soluția instanței.

„Mă bucur că instanța a dat această soluție. Mai există posibilitatea unui recurs, dar cred că orice om s-ar gândi că totul se încheie aici, mai ales având în vedere că am deja 3-0…”, a glumit scriitorul ieșean.

Astfel, magistrații au emis ieri o nouă sentință în „Procesul intelectualilor”.

Comentarii
  • Turcul si pistolul

    Mare lepadatura sorosista, Liceanu . Dupa ce ca a tras pe turta lui tot ce se putea trage, mai umbla si cu coada pe sus.

  • Porecla „filosoful Alifie” i se potriveste perfect. Este in deplin acord cu nivelul si cu preocuparile sale.

  • Vasile Pascanu

    Nu are nici o problemă „ilustrul filozof”, doar e unul dintre admiratorii Elenei Udrea, la fel ca și…eruditul Bakonski. Filozofi nu șagă, domnilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *