Prima pagină » Local » Sentință în dosarul de corupție al lui Cristian Adomniței! Funia se apropie de par în dosarul „Albumul”! Judecătorii ieșeni au decis!

Sentință în dosarul de corupție al lui Cristian Adomniței! Funia se apropie de par în dosarul „Albumul”! Judecătorii ieșeni au decis!

29 sept. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Cel mai mare scandal de la vârful CJ Iași, din ultimii ani, se apropie de final la prima instanță. Judecătorii ieșeni au amânat luarea unei decizii în dosarul intitulat generic „Albumul”. Fostul șef al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, este acuzat în acest dosar de fapte de corupție, respectiv fals intelectual și favorizarea infractorului

Sentință în dosarul de corupție al lui Cristian Adomniței! Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au amânat, la ultimul termen al dosarului intitulat generic „Albumul”, emiterea unei sentințe până pe 9 octombrie 2020. În dosarul „Albumul”, Cristian Adomniței este acuzat de fapte de corupție, respectiv fals intelectual și favorizarea infractorului.
De asemenea, magistrații ieșeni au respins o solicitare făcută de fostul șef al CJ Iași.

„Instanța respinge cererea privitoare la administrarea probei cu expertiză, formulată de către inculpatul Cristian Mihai Adomniței, prin apărătorul ales”, au menționat judecătorii ieșeni.

Dosarul „Albumul” a durat mai bine de cinci ani!

Dosarul intitulat generic „Albumul” a început în iulie 2015, fiind acum tot pe rolul primei instanțe de judecată. Procesul penal al lui Cristian Adomniței a mers din amânare în amânare, din diverse motive. Amintim că cel mai mare scandal de la fruntea Consiliului Județean (CJ) Iași a izbucnit în urmă cu mai bine de cinci ani. Mai exact, inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pe 3 iulie 2015.
La data respectivă, fostul șef al CJ Iași, Cristian Adomniței, precum și Carmen Irimescu, Letiția Popa, Cristina Jinga, dar și societatea Laser Co SRL au ajuns în fața instanței, sub acuzații extrem de grave.

Fostul șef al Consiliului Județean, Cristian Adomniței, acuzat de DNA de fals intelectual și favorizarea infractorului

Procurorii DNA l-au acuzat pe Cristian Adomniței de favorizarea făptuitorului și fals intelectual. Întreg balamucul de la CJ Iași a pornit de la un contract încheiat pe 27 septembrie 2013 cu firma Laser Co SRL. În acel contract, lucrurile erau destul de clare: pentru suma de 340.000 de lei, prestatorul trebuia să promoveze imaginea Iașului. Era vorba, în principal, despre promovare prin intermediul unor materiale tipărite: broșuri, calendare, hărți, mape de prezentare, pixuri, albume, fotografii etc. În urma unui audit intern, în februarie 2015, angajații din cadrul Serviciului de Audit au descoperit că nu au fost predate materiale în valoare de peste 200.000 de lei.

Acuzațiile aduse de anchetatorii anticorupție la adresa fostului șef al CJ Iași

Procurorii DNA au susținut că fostul șef al CJ, Cristian Adomniței, a încercat să mușamalizeze anumite nereguli.

„În perioada martie – aprilie 2015, inculpatul Cristian Mihai Adomniței, în calitate de președinte al CJ Iași și de ordonator principal de credite, cu intenție directă, le-a ajutat pe inculpatele Teodora Jinga și Carmen Ingrid Irimescu, în urma unei înțelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracțiunilor pe care acestea le comiseseră și tragerea lor la răspundere penală.

În contextul unei misiuni de audit declanșate cu privire la executarea acestui contract, inculpatul a efectuat demersuri menite să amâne finalizarea misiunii de audit, să creeze aparența că toate materialele prevăzute în contract fuseseră predate în termenul stabilit, inclusiv faptul că 948 de albume fuseseră restituite firmei pentru a fi modificate și să creeze timpul necesar pentru ca societatea inculpatei Popa Letiția Elena să realizeze și să predea efectiv albumele pe care nu le predase niciodată CJ”, au spus procurorii DNA.

Conform acestora, demersurile s-au concretizat prin exercitarea, de către Cristian Adomniței, a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor, pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproșându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum și faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrată de Letiția Elena Popa, fără aprobarea lui. Județul Iași s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 391.955 de lei, reprezentând valoarea prejudiciului cauzat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`