Prima pagină » Local » Sentință explozivă, dată la Iași! Patru decenii de închisoare, pentru un grup infracțional organizat! Șapte indivizi, pedepsiți de judecătorii ieșeni după ce au fost acuzați că au măsluit carduri
Sentință explozivă, dată la Iași! Patru decenii de închisoare, pentru un grup infracțional organizat! Șapte indivizi, pedepsiți de judecătorii ieșeni după ce au fost acuzați că au măsluit carduri

Sentință explozivă, dată la Iași! Patru decenii de închisoare, pentru un grup infracțional organizat! Șapte indivizi, pedepsiți de judecătorii ieșeni după ce au fost acuzați că au măsluit carduri

20 oct. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Șapte bărbați au fost condamnați definitiv de magistrații ieșeni. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au emis recent sentința defintivă în cazul lui Ștefan Căsăneanu, Mihai Cosmin Comănescu, Cristian Ionuț Ursu, Emanuel Nicu Savin, Silviu Cătălin Covalea, Ioan Diaconeasa și Mirela Căsăneanu. Aceștia au fost trimiși în judecată în urmă cu mai bine de 6 ani, acuzația principală fiind cea de constituirea unui grup infracțional organizat

Decizie explozivă a magistraților ieșeni! Șapte indivizi au fost pedepsiți după ce au fost acuzați că au „măsluit” carduri. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași l-au condamnat recent pe Ștefan Căsăneanu la 13 ani și o lună de temniță, iar Mihai Cosmin Comănescu a primit o pedeapsă de 6 ani, 8 luni și 12 zile de pușcărie. În același dosar, Cristian Ionuț Ursu a fost condamnat la 9 ani de temniță, în vreme ce Emanuel Nicu Savin a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare.

Mai mult, Silviu Cătălin Covalea a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, la fel ca Mirela Căsăneanu. Totodată, Ioan Diaconeasa a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare. Sentința emisă de Curtea de Apel Iași este definitivă.

Șapte indivizi, acuzați că au măsluit carduri

De remarcat este faptul că, la emiterea sentinței, judecătorii ieșeni au luat în calcul și alte decizii, date de alte instanțe în privința inculpaților. Procesul celor 7 indivizi a început în anul 2015. Însă aceștia au intrat în vizorul anchetatorilor în urmă cu aproape un deceniu.

Anchetatorii au afirmat că prejudiciul creat de membrii rețelei a depășit suma de 100.000 de euro. Potrivit oamenilor legii, gruparea acționa, în principal, în străinătate, dar și-ar fi început activitatea la Iasi, chiar dacă niciunul dintre membri nu locuiește aici. Una dintre primele părți vătămate este un ieșean, care s-a trezit că îi lipsesc banii de pe card. El a depus plângere la Parchet, iar, de aici, a început ancheta, ale cărei ramificații au ajuns până în străinătate.

Reprezentanții băncilor și-au dat seama că ceva nu este în regulă

Membrii grupării au fost prinși după ce băncile au observat că sunt făcute operațiuni de pe cardurile respective, deși proprietarii lor se află în alte țări. De exemplu, era imposibil ca o bancă să înregistreze în sistemul informatic o retragere de numerar în Marea Britanie, iar, la doar câteva minute, să fie făcută o nouă retragere din România, de pe același card. Pentru a nu fi monitorizați îndeaproape de camerele video ale bancomatelor, tinerii preferau să utilizeze cardurile clonate când cumpărau produse electronice sau țigări din hipermarketuri.

La un moment dat, în urma unei astfel de tranzacții făcute dintr-un magazin Selgros din România, pe baza unui card emis de o bancă din Marea Britanie, reprezentanții acesteia din urmă au înțeles că este ceva în neregulă. Banii către Selgros erau virați prin cardul străin de către Raiffeisen Bank, urmând ca această bancă să încaseze banii plătiți la cumpărături de la banca din Marea Britanie. Englezii și-au dat seama că tranzacția nu a fost făcută de adevăratul titular al cardului, potrivit anchetatorilor.

„În perioada octombrie – decembrie 2008, unii dintre inculpați s-au asociat în scopul săvârșirii infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic, interval de timp în care membrii grupării au efectuat 102 tranzacții frauduloase, achiziționând bunuri, utilizând fără drept datele de identificare a 25 de instrumente electronice de plată prin care s-au logat neautorizat la serverele bancare”, au subliniat oamenii legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025