Prima pagină » Eveniment-Social » Senica Țurcanu, Vasile Cotiugă și George Bilavschi sunt noii cercetători din Iași desemnați în Comisia Națională de Arheologie din România! (Exclusiv!)
Senica Țurcanu, Vasile Cotiugă și George Bilavschi sunt noii cercetători din Iași desemnați în Comisia Națională de Arheologie din România! (Exclusiv!)

Senica Țurcanu, Vasile Cotiugă și George Bilavschi sunt noii cercetători din Iași desemnați în Comisia Națională de Arheologie din România! (Exclusiv!)

19 iun. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Din Iași, ca noi membri în Comisia Națională de Arheologie din România au fost aleși următorii cercetători: dr. Senica Țurcanu, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă și dr. George Bilavschi. Comisia Națională de Arheologie este un organism științific, de specialitate, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul patrimoniului arheologic, care funcționează pe lângă Ministerul Culturii

De la Iași, 3 cercetători și arheologi, dr. Senica Țurcanu, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă și dr. George Bilavschi, au fost aleși în Comisia Națională de Arheologie din România. Alegerea lor este o recunoaștere a calității centrului universitar Iași, respectiv a Școlii de Istorie și Arheologie.

Cercetători și arheologi din Iași, aleși în Comisia Națională de Arheologie

Cei 3 specialiști din Iași activează în instituții de renume pe plan național: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, Institutul de Arheologie din Iași și Muzeul de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași.

„Este o recunoaștere a Școlii de Istorie și Arheologie din Iași. Atât eu, cât și colegii mei, din noua postură, vom putea contribui la îmbunătățirea aspectelor ce țin de monumente, patrimoniu și legislație pe segmentul arheologic. Este esențial să schimbăm percepția publică, dar și a autorităților atunci când vine vorba de ceea ce înseamnă rolul supravegherii arheologice în realizarea unor noi construcții, mai ales în zonele unde există vestigii valoroase și care merită păstrate, puse în valoare”, a precizat conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În acest context, alături de alți colegi cercetători din țară, dr. Senica Țurcanu, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă și dr. George Bilavschi își propun să aducă noi contribuții pe zona legislației de protejare a monumentelor, vestigiilor istorice sau a clădirilor de patrimoniu.

Comisia Națională de Arheologie funcționează pe lângă Ministerul Culturii

Comisia Națională de Arheologie funcționează pe lângă Ministerul Culturii. Este un organism științific, de specialitate, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul patrimoniului arheologic, care funcționează pe lângă Ministerul Culturii. Comisia Națională de Arheologie, prin activitatea membrilor cercetători, propune aprobarea programelor naționale de cercetare, a metodologiilor, a normativelor și a reglementărilor tehnico-științifice din domeniul cercetării arheologice.

„Totodată, propune clasarea siturilor arheologice, actualizarea Listei cuprinzând siturile arheologice de interes prioritar, avizarea propunerilor de pregătire a specialiștilor, a protocoalelor de colaborare cu parteneri străini, dar îndeplinește și alte atribuții date în competența sa, potrivit legii. Atribuțiile sunt stabilite prin Regulamentul de Organizare și Funcționare a Ministerului Culturii sau OG 43/2000 cu completările ulterioare”, a mai precizat conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Tot din Moldova, și Complexul Muzeal Județean (CMJ) Neamț are un reprezentant în Comisia Națională de Arheologie. Este vorba despre cercetătorul dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, respectiv absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Cuza” din Iași. În urma unei selecții, cei 20 de arheologi, dintre care unii proveniți din mediul universitar, din institutele de cercetare, precum și manageri de muzee, au fost desemnați să constituie noua Comisie Națională de Arheologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`