Prima pagină » Actualitate » Senatul se pronunță asupra legii carantinării! Ședința a fost suspendată – UPDATE
Senatul se pronunță asupra legii carantinării! Ședința a fost suspendată - UPDATE

Senatul se pronunță asupra legii carantinării! Ședința a fost suspendată – UPDATE

16 iul. 2020, 12:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Senatul se pronunță asupra legii carantinării! Plenul Senatului se reuneşte astăzi pentru a dezbate şi vota legea privind izolarea şi carantina. Guvernul a anunţat că premierul Ludovic Orban va participa la şedinţa de astăzi din Senat.

UPDATE: Decizie de ultimă oră în Senatul României.

Şedinţa Senatului programată să înceapă joi la ora 12,00 a fost suspendată până la definitivarea proiectului privind carantinarea şi izolarea în Comisia juridică.

Știre inițială

Proiectul de lege fost dezbătut mai multe zile în Comisia juridică a Senatului, care se reuneşte  pentru a emite raportul. După ce au dezbătut proiectul de lege mai multe zile, aseară au ajuns la un acord.

Premierul Ludovic Orban a declarat aseară că ”se pare că s-au înţeles în comisie”, astfel că va fi finalizat raportul la lege privind carantina.

„Acum am vorbit la telefon şi, în sfârşit, am o veste bună, domnule Arafat, stimaţi colegi: se pare că s-au înţeles în comisie (Comisia juridică – n.r.) şi vor finaliza raportul la lege şi aştept să fiu informat când este convocat plenul (Senatului – n.r.) pentru a participa la plen ca să susţin proiectul de lege”, a spus Ludovic Orban.

Senatul se pronunță asupra legii carantinării: Mai multe modificări

Proiectul de lege al carantinării și izolării a suferit mai multe modificări, acestea fiind anunțate în cadrul dezbaterilor de aseară.

Astfel, în urma discuțiilor s-a decis că izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină. De asemenea, izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta.

O altă reglementare adoptată de Comisia Juridică a Senatului mai prevede că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.

O altă modificare vine în legătură cu izolarea pentru un minor, care se va dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului.

„Dacă persoana este un minor, măsura izolării pentru acesta se instituie (…) la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare (…) se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare”, este precizat într-unul dintre alinite.

Ordinele şefului DSU sau persoanei desemnate de acesta – aplicate de urgenţă

Mai mult, s-a stabilit că ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU iar autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare, au decis miercuri seara senatorii Comisiei juridice, care au modificat astfel articolul 12 al proiectului legii privind carantinarea şi izolarea.

Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului. Votul final asupra legii carantinei urmează să fie dat, joi, la prânz.

Joia trecută, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul propus de Guvern, în calitate de prim for sesizat, prevederile acestuia fiind modificate, după discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Vineri, proiectul a ajuns în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului şi a fost criticat de reprezentanţii PSD.

Luni, social-democraţii au avut o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional pe tema proiectului, la finalul căreia preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că “este o lege proastă”.

Liderul intermiar al social-democraților a declarat că PSD va vota în Senat proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea atunci când premierul şi ministrul Sănătăţii se vor prezenta în Parlament să lămurească aspecte din acest proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *