Prima pagină » Local » Senatorul Diana Șoșoacă, despre prețul gigacaloriei în Iași și presiunea asupra bugetului: „Cum este posibil să ne sabotăm pe noi înșine?”
Senatorul Diana Șoșoacă, despre prețul gigacaloriei în Iași și presiunea asupra bugetului: „Cum este posibil să ne sabotăm pe noi înșine?”

Senatorul Diana Șoșoacă, despre prețul gigacaloriei în Iași și presiunea asupra bugetului: „Cum este posibil să ne sabotăm pe noi înșine?”

29 nov. 2023, 12:07, 5 ,
în Local

Primăria Iaşi a anunţat ieri, 28 noiembrie 2023, că preţul la gigacalorie va creşte. Ieşenii vor plăti mai mult pentru căldura după ce toate preţurile la produse şi combustibili au înregistrat un boom.

În acest context, senatorul Diana Șosoacă a luat atitudine şi a trimis o interpelare autorităţilor locale şi nu numai.

„Potrivit deciziei ANRE nr. 2.482 / 25 octombrie 2023, prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru UTILIZATORII CASNICI pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024 este de 773,14 lei / gigacalorie, iar pentru UTILIZATORII NONCASNICI de 693,22 lei / gigacalorie (pentru cei racordați la rețeaua de transport), respectiv de 933,94 lei / gigacalorie (pentru cei racordați la rețeaua de distribuție). În ciuda acestor tarife stabilite de autoritățile competente (ANRE), conducerea Primăriei Municipiului Iași menționează că va face eforturi suplimentare pentru a menține prețul gigacaloriei la un preț rezonabil și suportabil pentru populație, de 299,89 lei! Dar nu ne spune și cum va reuși această performanță, în condițiile
în care împrumuturile Primăriei sunt la ordinea zilei. Pe lângă evoluțiile economice bine cunoscute (inflația, creșterea explozivă a prețurilor combustibililor, urmare în special a războiului dintre
Rusia și Ucraina, creșterea salariului minim etc.), o serie de decizii ale autorităților de la București – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – determină municipalitatea ieșeană să ajusteze prețurile energiei termice produse în sistemul centralizat”, a transmis Diana Șoșoacă.

Senatorul Diana Șoșoacă, despre prețul gigacaloriei în Iași și presiunea asupra bugetului

Deși Primăria Iași susține că prețul la gigacalorie în Iași este cel mai mic din țară, Diana Șoșoacă afirmă că autoritățile locale nu se gândesc la cetățeni și măresc prețurile într-un mod heirupist.

„În condițiile în care din anul 2019 nu a mai fost ajustat prețul gigacaloriei, presiunea exercitată acum, dintr-o dată, asupra bugetului cetățenilor ieșeni, dar și al primăriei, va fi aproape de netrecut în această iarnă. Într-o analiză BZI.ro se arată, într-un studio comparativ cu alte orașe că la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Iași sunt branşate 22.706 apartamente, 176 agenţi economici și 132 de instituţii publice, din care 72 de şcoli cu 106 clădiri aferente (peste 90% din reţeaua de învățământ preuniversitar), nouă spitale şi o parte din clădirile universităţilor. Sarcina termică, adică energia termică vândută în Municipiul Iași este de circa 208.000 de gigacalorii / an (din care circa 101.000 de gigacalorii pentru clienții casnici și aproximativ 107.000 de gigacalorii pentru clienții noncasnici), comparabil cu situația din Arad și Constanța, sub cea din Craiova și Timișoara (care au mai mulți clienți casnici și noncasnici) și, desigur, București. Creșterea considerabilă a tarifelor reglementate de ANRE nu este unică la Iași, majorări chiar mai mari având loc la Craiova (869,20 lei / gigacalorie), București (916,79 lei) Arad (971,48 lei), Timișoara (985,77 lei) și Constanța (1.604,45 lei).

În prezent, la prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei de 323,52 lei, Primăria Municipiului Iași plătește o subvenție de 117,31 lei / gigacalorie pentru ca prețul plătit de populație să fie de 206,21 lei. La noul preț stabilt de ANRE de 773,14 lei Primăria Municipiului Iași va trebui să plătească o subvenție de 473 lei / gigacalorie pentru ca prețul pentru populație să fie de 299,89 lei. Astfel, în timp ce prețul plătit de populație va cunoaște o ajustare cu 45,42%, Primăria va trebui să crească subvenția de la 117,31 lei / gigacalorie la 473 lei / gigacalorie – o creștere cu 303,2%! În aceste condiții, de unde veți lua aceste sume pentru subvenționare? Când ajustați prețurile în acest mod heirupist, vă gândiți vreodată la oameni și salariile și pensiile lor care nu pot susține o astfel de mărire de prețuri?”, a spus senatorul de Iași.

De asemenea, în continuarea interpelării sale, Diana Șoșoacă susține că statul este obligat să ia măsuri pentru ca cetățenii să aibă un nivel de trai decent.

„În condițiile în care suntem producători de energie, care este motivul pentru care avem prețuri atât de mari pentru intern, prețuri ce depășesc inclusiv prețurile din altă țări, în timp ce ajutăm Ucraina inclusiv cu energie gratis, ca și Republica Moldova, ca acum să și importăm din Ucraina energie contra cost, energie produsă pe bază de cărbune, pe care noi îl anulăm, dar alții deschid
mine noi? Cum este posibil să ne sabotăm pe noi înșine? Ce se va întâmpla cu pensionarii cu pensii mici și salariații cu salariul minim pe economie, care nu își vor mai permite să se încălzească? Știți câte persoane nu au căldură în casă, pensionari care sunt nevoiți să stea îmbrăcați mai gros ca afară având temperaturi sub 10 grade în casă? Cum îi veți ajuta pe acești oameni? Câți locuitori ai Iașului au nevoie de ajutor? Câte apartamente sunt debranșate, câte au centrale de apartament sau la casă, și cum vă gândiți să îi ajutați, în condițiile în care déjà sunt temperaturi negative?
Cine plătește din toate punctele de vedere pentru masacrul asupra populației, persoanele care se îmbolnăvesc sau mor ca urmare a imposibilității asigurării unui trai decent? Când aveți de gând să respectați art. 47 din Constituția României? ”(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”, a transmis Diana Șoșoacă, senator de Iași.

Comentarii
  • Bravo Diana Șoșoacă, dă-i înainte, calcă-i, rupe-i, nu-i lăsa să îngroape Iașul. Ești singura pe care o putem vota.

  • zice ca Sosoacă nu a făcut nimic ca avocat este varză în politică doar se filmeaza singură că nu vrea să o vadă nimeni puneți-o fraților șefă la cet Iași că se pricepe zice ea și să aibă oamenii căldură gratis

  • Draga noastra Diana Sosoaca, va fi Presedinta Romaniei. Singura care spune adevarul,singura care demasca adevarurile mizerabile, dar … deocamdata nu prea poate schimba nimic. DIANA SOSOACA PRESEDINTA ROMANIEI!

  • Fă Muhaiela…Mai fă-ţi vreun control la cap. DIANA ŞOŞOACĂ PREŞEDINTA RUSIE, MUHAIELO !

  • Vaca asta autista nu a facut nimic pentru Iasi, doar l-a pupat in cur pe Putin si acum , cand se apropie alegerile, isi aduce aminte pe cine ar fi trebuit sa reprezinte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`