Prima pagină » Local » Senatorul Diana Șoșoacă atrage atenția asupra faptului că mai multe ONG-uri cer, nelegal, datele personale ale școlarilor. Ce răspuns a venit de la Ministerul Educației? – GALERIE FOTO

Senatorul Diana Șoșoacă atrage atenția asupra faptului că mai multe ONG-uri cer, nelegal, datele personale ale școlarilor. Ce răspuns a venit de la Ministerul Educației? – GALERIE FOTO

22 mai 2023, 09:50, 5 ,
în Local

Senatorul de Iași și președintele S.O.S România, Diana Șoșoacă a făcut o interpelare la ministerul Educației referitor la faptul că mai mulți părinți i-au atras atenția că mai multe ONG-uri cer datele personale ale școlarilor.

Ministerul Educației i-a răspuns la interpelare spunând că va dispune un control (vedeți răspunsul în GALERIA FOTO)

Diana Șoșoacă, despre faptul că mai multe ONG-uri cer date cu caracter personal

Senatorul de Iași și președintele partidului S.O.S România, Diana Șoșoacă a dezvăluit, în premieră faptul că cel puțin două ONG-uri cer date cu caracter personal școlarilor și părinților acestora. Ulterior, datele pot ajunge în state terțe neștiind la ce pot fi folosite:

De ani de zile, educatorii, învățătorii și diriginții, inspectoratele școlare solicită date cu caracter personal ale preșcolarilor și școlarilor, fie direct, fie prin intermediul unor parteneriate cu ONG-uri mai mult sau mai puțin cunoscute. Se cer date cu privire la copiii care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, și nu în mod oficial, ci prin grupurile de whatapp, fără o notificare oficială, fără temeiul unei legi, nimic legal, nimic oficial. Și toate de la o oră la alta, fără niciun fel de explicații. De exemplu, în acest moment mi-au fost aduse la cunoștință chestionare împărațite părinților de către Fundația World Vision și Fundația OMV Petrom, intitulate ”Studiu de evaluare inițială în cadrul proiectului ” START ÎN EDUCAȚIE”, chestionar evaluare inițială părinți. se arată în interpelare.

În continuarea textului, senatoarea arată că întrebările sunt pur și simplu halucinante, ulterior cerându-se și alte date precum adresa de domiciliu, CNP-ul și acordul privind prelucrarea informațiilor:

Întrebările sunt halucinante:
Cam cât de des cumpărați copilului dvs de grădiniță jucării?
Dar alte materiale pe care să le utilizeze acasă? se cere o evaluare realizată de părinte cu privire la propriul copil de interacțiune socială, nivel de dezvoltare cognitivă, ulterior se cer toate datele părinților și copiilor, de la CNP, nume, adresă, până la acordul de prelucrare a datelor. Ulterior aflăm că aceste date cu caracter personal ”de regulă” sunt păstrate în România, dar pot fi transmise în state terțe aflate în Spațiul Economic European și Uniunea Europeană.

Mai mult, oamenii sunt avertizați că datele cu caracter personal vor fi obținute fie de la părinți direct, fie de la părți terțe: Școala și Unitatea Administrativ Teritorială de apartenență. Adică dacă voi nu ni le dați, ni le luăm noi oricum. explică Diana Șoșoacă.

Ce întrebări a pus Diana Șoșoacă

Senatoarea de Iași, Diana Șoșoacă a pus câteva întrebări a căror răspuns ar fi trebuit să vină de la Minsterul Educației. Parlamentarul consideră că se încalcă legea și că nimeni nu răspunde legal privind destinația adevărată a datelor personale:

Ce ordin a dispus transmiterea de date cu privire la copiii care au părinți în străinătate?
De când dau școlile și UAT-urile datele cu caracter personal oricăror entități fără acordul persoanelor în cauză, mai ales că aceste date sunt exportate în state terțe?
În ce bază aceste unități își permit să facă publice datele cu caracter personal ale unor persoane fără să aivă acceptul și acordul în prealabil:
De când se întâmplă aceste activități?
Ce caută aceste dunații și finanțatori în activitatea școlară?
Cine a solicitat implementarea proiectului?
Cum ajung aceste proiecte să fie distribuite în unitățile de învățământ și cine încheie aceste acorduri de colaborare?
Cum este posibil ca aceste date să fie cerute prin intermediul grupurilor de whatsapp, fără să existe o notificare scrisă, în care să fie menționat temeiul legal și scopul?
Cine cere aceste date și la ce le folosiți?
De ce părinții sunt obligați să completeze aceste chestionare și mai ales să își decline identitatea cu atâtea date cu caracter personal?
Cum se numește Registrul în care inserați aceste date ale copiilor?
Există un registru sau program informatic în care sunt inserați toți copiii din sistemul de învățământ, din UAT-uri, datele despre fiecare copil cu privire la părinții săi dacă domiciliază în țară sau străinătate?
Care este baza legală pentru obținerea acestor informații?
Cine răspunde pentru insecuritatea acestor date?
Care lege permite transmiterea de date cu caracter personal ONG-urilor și oricăror entități de către UAT-uri fără acordul prealabil al persoanelor vizate?:
Realizați că aceste fapte sunt de natură infracțională?
Vă solicit de urgență să efectuați controalele la toate unitățile de învățământ preșcolare și școlare, să emiteți un raport cu privire la problemele semnalate și să dispuneți de urgență încetarea oricăror astfel de demersuri.

Vă solicit să îmi comunicați câte persoane (minori și părinții lor) au fost victimele transmiterii datelor cu caracter personal către terțe persoane fizice și/sau juridice. conchide parlamentarul S.O.S România.

Răspunsul ministerului Educației referitor la interpelarea senatorului de Iași, Diana Șoșoacă îl puteți vedea în GALERIA FOTO.

Comentarii
  • ongONG urile au dreptate,Scolile sa instruiasca personalul cu cursurile de MANAGER DE SECURITATE

  • Deh se scan fieresc ca feyele mafi

  • saorma ambulanta urlatoare

  • Diana te rog sa verifici Agentiile Loto care solicita Cartea de Identitate pentru biletul cumparat pentru a participat la Extragerea Loto. Aceste Agentii incalca flagrant GDPR si se acopera cu un Ordin al Presedintelui Loteria Romana care nu poate execede GDPR.

  • Sunt interese foarte mari la mijloc.
    Doamna Senatoare, va rugam sa verificati si situatiile de la inscrierea la scoala a copiilor nostri. Se cer datele personale din buletin si alte informatii si numai Bunul Dumnezeu stie ce vor sa faca cu ele. Vor sa ne ia copii si sa le recolteze organele!!! AJUTOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *