Senatorul Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași subliniază importanța prioritizării culturii și educației în societatea românească, în contextul sărbătoririi a 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Într-un mesaj public, el a avertizat asupra impactului dezinformării și al crizei ecologice, dar și asupra provocărilor aduse de populism în democrațiile moderne.
„Se spune că informația înseamnă putere. Informația, spun istoricii și filosofii, s-a transformat într-o armă într-o lume dominată de rețele sociale și cu o presă mainstream slăbită. Avem algoritmi care pot să creeze artă (sau, mai corect « artă » ?…) sau pot să ia decizii esențiale în ceea ce privește viața noastră. Criza ecologică s-a amplificat (a fost odată « Când crivățul cu iarna din nord vine în spate/Și mătură cu-aripa-i câmpii întinse late” – Mihai Eminescu), tensiunile internaționale cresc și vedem cum un val populist subminează coeziunea chiar și a celor mai robuste democrații. Iar în spate este informaţia. Parţial adevărată – cu noroc, în general, exagerată prin adaptarea ei interesului contextual.
Pe 15 ianuarie, de ziua naşterii poetului naţional, România sărbătorește Ziua Culturii Naționale. Cred că alături sau implicit educaţiei, cultura înseamnă putere. Cultura înseamnă să vorbim corect limba română, să știm istorie. Istoria adevărată. Să știm să prețuim și să păstrăm valorile tradiționale românești. Cultura înseamnă artă… teatru, operă, balet, filme. Cărţi. Da, există și o cultură a protestelor şi o cultură organizaţională. Și lista poate continua.
Avem o tradiţie culturală puternică și recunoscută la nivel internațional. Dar și finanțarea trebuie să fie una care să susțină cultura și, evident, educația. Acum, avem datoria ca două embleme specifice şi definitorii să nu mai fie Fata Moșului din povești. Frumoasă, harnică, bună pentru a munci, dar ținută în zdrențe.
Anul acesta, se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului national, Mihai Eminescu. In acelaşi timp, se împlinesc 175 de ani de la nașterea publicistului și cronicarului Mihai Eminescu. In calitate de dascăl cu o cariera consistentă în spate, dar şi de parlamentar aflat la început de mandat, în mod implicit, chiar reflexiv, voi continua să aşez educația și cultura pe primul plan al activității mele. Si acestea pentru că cred cu tărie în cuvintele publicistului Mihai Eminescu, la fel de actuale ca la momentul scrierii lor :
„Greșalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se-mpiedică dezvoltarea unei țări întregi și se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.“ (Mihai Eminescu, Timpul – 13 februarie, 1882)”