Senatorul american Richard Black susține că este momentul ca ambele forțe beligerante să se așeze la masa rotundă și să discute despre pace. Acesta a declarat, în cadrul unui interviu faptul că a fost surprins cu blândețea cu care a acționat Vladimir Putin la începutul războiului.
În cadrul aceluiași interviu, senatorul american a precizat faptul că războiul din Ucraina nu a pornit pe data de 24 februarie pentru că premisele acestuia au fost create în urmă cu zeci de ani în momentul în care Ucraina nu a respectat negocierile de la Minsk.
Am fost surprins de tancurile care erau oprite de către civili în Ucraina
Senatorul precizează că a fost surprins de blândețea cu care Vladimir Putin a tratat, la început, războiul din Ucraina. Imaginile cu tancurile rusești care erau oprite de către civilii ucrainieni au făcut inconjurul planetei. Senatorului i s-a părut nerealistic scenariul. Oricum, oficialul american a declarat că nu a rămas surprins de faptul că Vladimir Putin a schimbat de urgență tactica războiului:
Eu am fost un piuc surprins de abordarea președintelui Vladimir Putin la început pentru că, vă amintiţi o fotografie cu un tanc care este oprit în mijlocul drumului cu o mulţime de oameni care pur şi simplu nu permit tancului să treacă, iar tancul s-a oprit. Am fost surprins de destul reguli blânde pentru desfăşurarea bătăliilor. Cu alte cuvinte, președintele Vladimir Putin a sperat că Ucraina va cădea foarte repede, nu voia să distrugă infrastructura, să ucidă civilii. Şi asta m-a surprins, mi s-a părut nerealistic când un pluton de parașutiști a atacat aproape de capitală. Cred că asta s-a întâmplat de fapt și am citit articole despre Putin şi mi se pare că este o victimă a propriilor experiențe, a culturii rusești care nu se concentrează pe atât de mult teribila brutalitate a lui Lenin și a lui Stalin, deși Vladimir Putin a condamnat comunismul, în cel mai greu limbaj posibi. Cred că într-o anumită măsură, credea în ideea de frăție cu popoarele slave care în timp se va transforma într-o istorie crudă amară între Uniunea Sovietică şi Ucraina. Am fost suprins de cât de gentil a fost atacul iniţial, cea a făcut ineficient atacul. Nu am fost surprins că Vladimir Putin și-a schimbat discursul și și-a dat seama că Rusia nu ar putea reuşi în felul în care au încercat la început.
Rusia vrea să distrugă armata Ucrainei din Donbass
După atacul nereușit, Rusia și-a mutat intențiile către Donbass cu intenția de a distruge armata ucraineană. Astfel spus, soldații ucrainieni din regiune sunt foarte bine antrenați și pot face față asediului rusesc.
Şi-au reconcertat eforturile departe de Kiev şi ideea lor este să distrugă armata Ucrainei din Donbass pentru că acolo se află crema armatei care luptă, iar trupele sunt foarte, foarte bune. În prezent, armata rusă îi rup în bucăţi. Am făcut calcule comparând războiul din Vietnam, care a fost ultimul război sângeros în care SUA au luptat, şi cu ceea ce se întâmpla în Ucraina. Am comparat datele proporţional cu populaţia SUA din timpul războiului din Vietnam şi cu populația Ucrainei de astăzi. NBivelul morţilor din Ucraina sunt de 60 de ori mai mari în Ucraina decât a fost în SUA. Rusia a reuşit să se adapteze eficient şi nu cred că aceste pierderi pot fi suportate la nesfârșit de armata Ucraineană. Nu cred că au mari șanse de reușită. Din această perspectivă, şi menţionez că ţin cu ambele tabere când văd acești tineri care arată precum colegii mei din războiul din Vietnam. Sunt băieți care luptă pentru țările lor care spun că ast ae datoria lui. În acest moment cred că este un masacru al ucrainienilor.Ruşii au suferit şi ei teribile pierdieri în momentul în care au început cu o abordare gentilă.Acum că s-au mutat au o artelie capabilă să mitralieze de zece ori mai multe obuze decât ucrainienii.
Este timpul pentru negocieri de pace
Senatorul Richard face apel la ambele forțe să se așeze la aceeași masă de negocieri pentru a discuta despre pace. Oficialul american consideră ca fiind de neacceptat faptul că, la început, se vorbea despre pace iar acum nimeni nu mai discută. Ba mai mult, sunt mulți oficiali care și-au retractat declarațiile inițiale. Este și cazul secretarului general NATO, Jens Stoltenberg care a declarat inițial că trebuiesc începute tratative pentru pace, dar care ulterior și-a schimbat discursul.
Pur şi simplu se pare că e timpul pentru a sta la masa de pace pentru a înceta masacrul. Noi distrugem viețile acestor tineri, oameni foarte valoroşi. Văd că sunt diferiți oameni care vorbesc despre pace, un fost secretar de stat susţine că Ucraina trebuie să cedeze pământ şi să încheie pacea cu Rusia. În continuare avem o declarație făcută de șeful adjunct al forţelor ucrainieni că Rusia poate câștiga uşor războiul Secretarul general NATO pare că recunoaște înfrângerea Ucrainei şi susţine că e doar o chestiune de cât de mult teritoriu va fi ocupat și cât de multă suveranitate le va mai rămâne ucrainienilor. ERste corect să spune că la o zi sau două și-a retras declarația și a afirmat faptul că va exista un război lung, prelungit. Deci nu vreau s încurc cuvintele lui, dar asta a spus prima oară. În acest moment este timpul să ne strângem la masa de pace şi să punem sfârșit războiului. conchide fostul senator american.