Un Muzeu al Revoluţiei de la 1989 se va deschide la Timişoara. Senatul a votat, luni, 11 aprilie, pentru înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989. Acesta se va deschide la Timişoara şi va reprezenta „un simbol fundamental al eternizării jertfei poporului român pentru a se descătuşa de trecutul comunist”.
Proiectul va merge la dezbatere și vot final în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Un Muzeu al Revoluţiei de la 1989 se va deschide la Timişoara
Senatorii au votat luni, 11 aprilie, pentru deschiderea unui Muzeu al Revoluţiei de la 1989 la Timişoara. Acesta se vrea a fi un „spaţiu al comemorării, înţelegerii, angajării societăţii într-un proces de recuperare a valorilor fundamentale care au stat la baza acesteia, nevoia de libertate, demnitate şi democraţie”.
„Timişoara este oraşul din România care a deschis drumul spre libertate, oraşul care îşi merită titlul de promotor al luptei pentru căderea dictaturii şi locul în care trebuie să fie iniţiat procesul de reprezentare publică la nivel naţional a Revoluţiei Române din 1989. Muzeul va putea să răspundă prin modalitatea sa de expunere schimbărilor majore care au intervenit la nivelul consumului cultural în ultimele decenii, acesta putând să vină în întâmpinarea unui public utilizator de medii digitale pentru a facilita misiunea de cunoaştere şi de a aduce în conştiinţa publicului tânăr prin modalităţi de expunere inovative, interactive şi participative rolul major al acestui eveniment în viaţa fiecăruia şi a României în ansamblul ei”, precizează parlamentarii iniţiatori din cadrul PNL şi PSD, proiectul fiind susţinut de întreg spectrul politic.
Guvernul României a propus că Muzeul să aibă sediul în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, situată în Piaţa Libertăţii nr. 5 – „simbol al exercitării autorităţii militare, atât în ipostaza sa iniţială din 1727 de reşedinţă a Generalului Comandant în Banat, cât şi în cea din urmă, Comenduirea Garnizoanei. De asemenea, valoarea simbolică a clădirii în relaţie cu destinaţia actuală de muzeu se leagă de moartea tragică a doamnei Lepă Bărbat, unul dintre primii martiri ai Revoluţiei, în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989”, este precizat în expunerea de motive.
Într-o altă ordine de idei, amintim că din data de 22 martie, Muzeul „Vasile Pogor” din Iași s-a redeschis publicului.
Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste
Imobilul a fost cedat de Ministerul Apărării către Ministerul Culturii în data de 8 mai 2019, cu scopul expres de a fi dat în folosinţă Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste.
„După analizele preliminare realizate, clădirea îndeplineşte condiţiile din punct de vedere arhitectural, istoric şi tehnic pentru a fi amenajat muzeul. Edificiul a fost construit în stil bastionar, păstrându-se, în aparenţă, suficient de bine până în prezent. Ministerul Culturii a iniţiat în noiembrie 2021 proiectarea pentru viitorul muzeu, iar fondurile necesare întregii investiţii provin de la bugetul de stat şi din credite externe contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, conform proiectului de act normativ.
Iniţiatorul proiectului mai subliniază că Muzeul Revoluţiei trebuie să aibă în vedere funcţiile specific muzeale prevăzute în legislaţia muzeală şi în abordările la nivel naţional şi internaţional, respectiv colecţionare de patrimoniu, conservarea, cercetarea şi valorificarea acestuia prin expoziţii permanente şi temporare, respectiv prin activităţi asociate ştiinţifice şi de educaţie, precumonferinţe, dezbateri, ateliere etc. Totodată, Muzeul Revoluţiei va avea însă şi o puternică funcţie de animaţie, de transmitere interactivă de conţinut utilizând înaltă tehnologie.
De asemenea, amintim că la Iași s-a lansat site-ul Anuarului Muzeului Național al Literaturii Române.
Dinamica muzeului şi a abordărilor va fi asigurată de expoziţii temporare, dedicate unor subiecte diverse, legate de Revoluţie, lupta anticomunistă, regimul comunist etc. Muzeul al Revoluţiei de la 1989 va trebui să colaboreze cu alte muzee sau memoriale având tematici similare, dezvoltând activităţi comune.