Prima pagină » Actualitate » Senatorii au luat decizia privind carnea artificială! Ce se va întâmpla în magazine
Senatorii au luat decizia privind carnea artificială! Ce se va întâmpla în magazine

Senatorii au luat decizia privind carnea artificială! Ce se va întâmpla în magazine

18 oct. 2023, 09:55,
în Actualitate

Senatorii au luat decizia privind carnea artificială. Astfel, aceasta nu va putea fi comercializată în România, în condițiile în care sunt câteva țări unde aceasta există deja. Senatorii din comisia de agricultură au adoptat o modificare a legii cărnii, astfel încât astfel de produse să nu ajungă pe piața noastră.

Parlamentarii au luat decizia privind carnea artificială

Senatorii din comisia de agricultură au adoptat o modificare a legii cărnii, astfel încât carnea artificială să nu poată fi comercializată. Aceștia au propus o lege a cărnii menită să îi protejeze pe români. Astfel, s-a decis interzicerea în România a vânzării cărnii artificiale sau a produselor din carne artificială, chiar dacă în Statele Unite, Canada și în Singapore sunt companii care produc carne dezvoltată în laborator din celule de la animale.

„Suntem hârăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”, a declarat George Scarlat, președintele comisiei de agricultură din Senat.

Și Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, a menționat că nu este momentul să vedem în galantare carne făcută în laborator.

În Europa, în state precum Olanda sau Germania sunt companii care au făcut studii avansate pentru a produce carne în laborator. Însă, această carne nu a fost foarte bine primită de populație, iar argumentul principal a fost acela potrivit căruia carnea produsă în laborator poluează mai puțin, nu s-a dovedit adevărat.

Țara de proveniență a cărnii, afișată pe etichetă

Legea cărnii are și alte prevederi. De exemplu, pentru produsele din raft, fie carne brută, fie mezeluri, comercianții trebuie să afișeze pe etichetă țara de proveniență. Aleșii susțin că multe magazine păcălesc oamenii cu afișe „produs în România”, iar produsele nici măcar nu sunt 100% carne.

„Instituțiile statului spun că orice produs care se ingurgitează și nu-ți produce moartea subită e aliment”, a menționat George Scarlat, președintele comisei de agricultură din Senat.

Parlamentarii au propus ca și în meniurile restaurantelor, pizzeriilor și ale fast-foodurilor să scrie de unde provine carnea pe care o folosesc.

Eticheta ar trebui să cuprindă țara de origine sau a locului de proveniență a ingredientului din sectorul cărnii, dar și codul QR și prețul de achiziție al produselor. Sintagma „PRODUS ROMÂNESC” din carne va trebui să apară numai pentru carnea și produsele din carne provenite din fermele din România;

„Poți să comanzi angus sau stake românesc. În sensul ăsta nu știu cum să reformulăm”, a precizat Fejer Odon, senator UDMR.

Și George Scarlat, președintele comisei de agricultură din Senat, s-a pronunțat în legătură cu acest subiect, spunând că era la modă vita argentiniană și chiar dacă aveam un atricot de la o văcuță autohtonă, o vindeam ca vită argentiniană, deoarece doar aceia se căuta.

Propunerea a fost acceptată și de senatprul PSD.

„Nu văd o problemă ca restaurantele să scrie în meniu dacă mâncarea e făcută din carne românească sau nu, nu e atât de complicat”, a spus Lucian Trufin.

În cazul în care comercianții nu vor respecta regulile, amenzile pleacă de la 20.000 de lei. Dar până să fie aplicată, această lege trebuie să primească și votul în plenul celor două camere. Deocamdată, senatorii au luat decizia privind carnea artificială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *