Prima pagină » Actualitate » Senatorii și deputații aleși își depun în această seară jurământul – Live Video, Update
Senatorii și deputații aleși își depun în această seară jurământul - Live Video, Update

Senatorii și deputații aleși își depun în această seară jurământul – Live Video, Update

21 dec. 2020, 19:00,
Antonia Ceausu în Actualitate

În aceste momente a început ceremonia de depunere a jurămintelor a senatorilor și deputaților aleși. Ședința a fost deschisă prin intonarea Imnului Național.

De asemenea decanul de vârstă Ion Prioteasa, președintele de ședință a menționat că potrivit prevederilor legii privind statutul deputaților și senatorilor jurământul va fi rostit individual de fiecare ales.

„Declar deschisă şedinţa solemnă a Senatului, consacrată depunerii jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor de către doamnele şi domnii senatori. Vă rog să vă ridicaţi pentru intonarea Imnului naţional. Vă reamintesc că, potrivit prevederilor legii 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, jurământul scris se rosteşte individual, se semnează de către fiecare senator şi se depune la preşedintele Senatului spre păstrare”, a afirmat decanul de vârstă Ion Prioteasa, preşedintele de şedinţă.

Update: Ședința a fost întreruptă pentru scurt timp deoarece președintelui de ședință i s-a făcut rău. Din fericire, aceasta a fost reluată după câteva minute.

Conform președintelui ședinței Ion Prioteasa, după depunerea jurământului fiecare senator semnează documentul și îl predă secretarului asistent de ședință. Ulterior, președintele îi înmânează insigna de senator. Acesta a mai completat că, se poate penaliza prin pierderea mandatului refuzul de depunere a jurământului, acest lucru fiind menționat în Regulamentul Senatului. Prin atestarea alegerii senatorului și prin depunerea jurământului se poate valida mandatul de senator.

În cazul ședinței organizate în plenul Camerei Deputaților a fost prezentat raportul Comisiei de validare a mandatelor de deputat, sedința fiind reluată. Camerei Deputaților i-a fost propus de către comisia de validare, validarea a trei sute douăzeci și nouă de deputați. De asemenea a fost solicitată amânarea validării unuia. Raportul comisiei a fost aprobat în unanimitate de voturi. Acest lucru înseamnă că trei sute douăzeci și nouă de mandate au fost aprobate.

Liderul grupului PSD, Alfred Simonis a solicitat să fie dat un vot pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților. Acesta și-a anunțat candidatura pentru această funcție. De asemenea a menționat că nu există voturi suficiente pentru alegerea lui Orban în această poziție. La ora 00.15 ședința a fost suspendată pentru douăzeci de minute la cererea premierului demisionar Ludovic Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024