Scandal în Australia unde prezența regelui Charles al III-lea a stârnit reacții negative în rândul unor senatori. Senatoarea australiană Lidia Thorpe a scandat lozinci împotriva regelui spunând că Marea Britanie trebuie să le dea pământurile înapoi indigenilor din Australia și l-a acuzat pe regele Charles al III-lea de genocid.
Chestiunea este una intens dezbătură în Australia și chiar și regele Charles a recunoscut faptul că indigenii (băștinași ) au locuit cu zeci de mii de ani în Australia înainte de a veni coloniștii britanici:
De-a lungul vieții mele, popoarele indigene ale Australiei mi-au făcut onoarea de a-mi împărtăși atât de generos poveștile și culturile lor,” a spus Charles
Senatoara australiană Lidia Thorpe, scandal în prezența regelui Charles al III-lea: ”Dați-ne pământul înapoi, dați-ne ceea ce ați furat!”
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii tocmai terminase de susținut un discurs în Parlamentul Australiei, luni, când o senatoare indigenă a început să strige: „Tu nu ești regele meu.”
Din spatele sălii, senatoarea independentă Lidia Thorpe a strigat către cuplul regal: „Dați-ne pământul înapoi, dați-ne ceea ce ați furat,” în timp ce ofițerii de securitate s-au apropiat pentru a o escorta afară.
”Nu ești regele nostru, nu ești suveranul nostru. Ai comis un genogid împotriva poporului nostru Dați-ne pământul nostru înapoi! Dați-ne ce ne-ați furat. Oasele noastre, bebelușii noștri, oamenii noștri. Ai distrus pământul nostru. Dă-ne un tratat (de pace). Vrem un tratat în această țară. Ești un genocid! Acesta nu este pământul tău. Nu ești regele meu, nu ești regele meu.” a spus senatoarea Lidia Thorpe către regele Charles.
Această intervenție a avut loc în timpul vizitei regelui Charles și a reginei Camilla în capitala Australiei, Canberra, unde s-au întâlnit cu liderii națiunii, inclusiv cu prim-ministrul Anthony Albanese.
Sosirea coloniștilor britanici în Australia a dus la masacrarea populației indigene în sute de locații din întreaga țară, până la începutul anilor 1930. Strămoșii lor încă suferă de pe urma rasismului și discriminării sistemice într-o țară care nu a reușit să remedieze secolele de dezavantaje.
Senatoara australiană Lidia Thorpe face parte din comunitatea indigenă din Australia
Thorpe, o femeie din poporul Djab Wurrung Gunnai Gunditjmara, a militat de mult timp pentru un tratat și și-a exprimat în mod repetat opoziția față de monarhia britanică. Popoarele indigene ale Australiei nu au cedat niciodată suveranitatea și nu au încheiat niciodată un tratat cu Coroana britanică. Australia rămâne o țară din Commonwealth, cu regele ca șef de stat.
În timpul ceremoniei sale de depunere a jurământului în 2022, Thorpe s-a referit la șeful de stat de atunci al Australiei drept „Majestatea Sa colonizatoare, Regina Elisabeta a II-a,” și a fost rugată să repete jurământul.
Popoarele indigene ale Australiei nu au cedat niciodată suveranitatea și nu au încheiat niciodată un tratat cu Coroana britanică. Australia rămâne o țară din Commonwealth, cu regele ca șef de stat. În timpul ceremoniei sale de depunere a jurământului în 2022, Thorpe s-a referit la șeful de stat de atunci al Australiei drept „Majestatea Sa colonizatoare, Regina Elisabeta a II-a,” și a fost rugată să repete jurământul.
Monarhia este o instituție pur ceremonială în toate statele succesoare fostului Imperiu Britanic.
Sondajele arată că australienii rămân împărțiți între conservarea monarhiei și republicanism. Un referendum pentru abolirea monarhiei a fost învins la vot, la referendum, în 1999. Atunci, australienii au votat în proporție de puțin peste 54 procente pentru păstrarea monarhiei. Așadar, Australia prin senatoara Lidia Thorpe are și ea Șoșoaca lor.
si MAICUTEI DOMNULUI CA; NU M-AU LASAT SA EMIGREZ IN AUSTRALIA SI NOUA ZEELANDA .
MULTUMESC DOAMNE