Prima pagină » Stiri si curiozitati » Semnificația numelui Maria – De unde provine și ce înseamnă acesta

Semnificația numelui Maria – De unde provine și ce înseamnă acesta

17 mart. 2022, 14:07,
în Stiri si curiozitati

Semnificația numelui Maria stârnește curiozitatea multor oameni. Acesta este unul dintre cele mai răspândite și cunoscute nume din țara noastră, pâna la momentul actual. Acesta exista cu mult înainte de a se răspândi creștinismul, însă acesta a ajutat cu siguranță la popularitatea numelui „Maria”.

Originile numelui Maria

Există multe teorii în legătură cu originile acestui nume. Deși, multă lume crede că acesta provine din religie, „Maria” exista cu mult timp înaintea răspândirii creștinismului. Totuși, odată cu Biblia, acest nume și-a câștigat foarte multă popularitate în rândul oamenilor credincioși.

Mai mulți lingviști consideră că acesta provine din ebraică. Cuvântul „Myriam”, fiind explicat prin rădăcina acestuia „mry” care înseamnă „a iubi” sau chiar ”mr” care se poate traduce prin „iubit” sau „îndrăgit”. Mai este și teoria cuvântului „Amon”, reprezentat de zeul Soarelui din cultura Egiptului Antic.

Există și varianta „Maryam”, tot din ebraică și la baza sa înseamnă „amărăciune”.

De-a lungul timmpului, acești termeni au suferit modificări și declinări care au mai schimbat semnificația numelui. În latină, acest termen s-a tradus ca fiind „mare a amărăciunilor” sau „picătură de mare”.

Interpretarea religioasă a numelui Maria

În religie creștin-ortodoxă, „Maria” se poate traduce ca „doamnă” sau „stăpână”, de la ebraicul „aia”. Acest lucru semnifică faptul că Sfânta Maria stăpânește sau domnește atât cerul, cât și pământul, fiind mama Mântuitorului Iisus-Hristos.

Pentru cei religioși, acest nume înseamnă și „luminare”, datorită spuselor Sfântului Grigorie.

„Căci Maria, cea aleasă, se tâlcuiește luminare”

Așadar, „Maria” este o călăuză, reprezintă iubirea dar și amărăciunea pentru cei credincioși.

Semnificația numelui Maria

La începuturi, acest nume venea din aramaica și însemna ”doamnă” și „stăpână”. Mai apoi, a fost tradusă și din ebraică, de unde a căpătat alte semnificații, precum „picătură de mare” sau ”steaua mării”. Abia mai târziu, a apărut semnificația pe care astăzi încă o poartă și o cunoaștem cu toții. Totuși, chiar și până astăzi, semnificația acestui nume nu este una foarte exactă.

„Maria” înseamnă „cea îndrăgită” sau „cea iubită” și este unul dintre cele mai des întâlnite nume de fete din cultura noastră. Acest lucru este datorat religiei. Sfânta Maria este Născătoarea de Dumnezeu pe care o slăvesc toți creștinii ortodocși. Aceasta reprezintă dragostea, bunătatea și smerenia. Se spune că Sfânta Maria s-a rugat și încă se roagă pentru viața noastră, în fața Domnului.

Aceste lucruri au determinat multe persoane religioase să-și denumească copii după Sfânta Maria. Există mai multe sărbători prin care o celebrăm pe Născătoarea de Dumnezeu, și anume Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului.

Alte derivate ale acestui nume sunt Măriuca, Marie, Mărie, Marița, Mariana, Mărioara și altele. Acest nume se regăsește și sub varianta masculină „Marian”.

Se spune că persoanele care poartă acest nume sunt persoane cu o personalitate caldă și luminoasă, care își fac cunoscută prezența în locul în care se află. Acestea sunt și foarte ambițioase și pregătite să-și asume riscuri care ar putea degenera în mari eșecuri.

Așadar, semnificația numelui „Maria” poate fi interpretată din mai multe perspective. Originile sale nu sunt cunoscute cu foarte mare exactitate, însă religia a ajutat acest nume să se răspândească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *