Prima pagină » Informații utile » Semnificația culorilor roșu și negru. Ce simbolizează fiecare?

Semnificația culorilor roșu și negru. Ce simbolizează fiecare?

08 aug. 2024, 16:35,
în Informații utile

Semnificația culorilor este un subiect foarte dezbătut, chiar și de specialiștii din diferite domenii, de la psihologie până la arte. Semnificația culorilor roșu și negru este adesea impregnată cu o mare putere simbolică.

Chiar și în lumea modernă, unde credințele și superstițiile și-au pierdut din putere în mare măsură, în lumina cunoștințelor științifice, multe culori și-au păstrat asocierile antice.

Ce semnifică culoarea roșu?

Roșul are o gamă largă de semnificații simbolice prin multe culturi diferite, inclusiv viață, sănătate, vigoare, război, curaj, furie, dragoste și fervoare religioasă. Pasiunea este ceea ce toate au în comun.

În momentele de furie, poftă intensă sau jenă, sângele de un roșu strălucitor iese la suprafață capilarelor pielii ca răspuns la sistemul nervos simpatic care acționează după principiul „luptă sau fugi”. Există multe teorii cu privire la motivul pentru care speciile umane și non-umane au evoluat la această trăsătură fiziologică. Cu toate acestea, multe își concentrează concluziile pe afirmarea dominației sau apariția mai atractivă pentru un potențial partener.

În ceea ce privește dominația, s-a descoperit chiar că culoarea roșie are un impact asupra lumii sportului. Un stadiu publicat în revista Nature a constatat că în mai multe echipe de fotbal au obținut rezultate mai bune la meciuri purtând predominant tricouri roșii în timp ce jucau în alte culori, cum ar fi alb și albastru.

Culorile erau atât de puternice în culturile tradiționale încât se credea că obiectele roșii transmit sănătate doar prin culoarea lor. De exemplu, se credea că majoritatea pietrelor roșii, cum ar fi granate și rubine, au proprietăți de sănătate și de prevenire a bolilor. La Roma, copiii purtau corl roșu ca talisman pentru a-i proteja de boli, iar în China, din motive similare, copiii purtau întotdeauna o bucată de îmbrăcăminte roșie.

Așadar, roșul este intens discutat în ceea ce privește semnificația culorilor.

Ce semnifică negrul?

Negru este cea mai închisă culoare, rezultatul absenței sau absorbției complete a luminii vizibile. Negrul este adesea legat de asocieri negative, cum ar fi moartea, frica sau tristețea.

Multe culturi antice credeau că negrul este „culoarea misterului și a căilor misterioase, dar și a înțelepciunii lui Dumnezeu”. Asta pentru că noaptea, absența luminii, a transcens percepția umană în același mod în care se credea că înțelepciunea lui Dumnezeu este dincolo de înțelegere.

Dintre toate misterele, moartea poate fi cea mai mare. Oamenii antici erau complet „în întuneric” cu privire la ceea ce li s-ar mai întâmpla după moarte, așa că doliul a fost și este reprezentat de culoarea neagră în multe culturi.

De-a lungul istoriei, culoarea neagră a fost, de asemenea, atașată de lucruri înfricoșătoare și misterioase, cum ar fi magia neagră, găurile negre, ciuma neagră și așa mai departe. Desigur, negrul nu este întotdeauna sinonim cu moartea și disperarea, mai ales în lumea modei. S-a constatat că negrul este culoarea favorită de purtat în rândul femeilor.

Ce au în comun culorile roșu și negru?

Ambele culori au un impact vizual puternic și sunt adesea utilizate pentru a atrage atenția.

Roșul și negrul sunt adesea asociate cu emoții și concepte intense. Roșul este adesea legat de pasiune, dragoste, energie și pericol, în timp ce negrul poate simboliza eleganța, puterea, misterul și, uneori, moartea sau doliul.

Atunci când sunt folosite împreună, roșul și negrul creează un contrast puternic, care poate fi foarte eficient în design și artă.

Ambele culori sunt frecvent utilizate în modă, artă, design interior și branding datorită impactului lor vizual și simbolismului profund.

Roșul, cât și negrul sunt schimbătoare și pot fi folosite în diverse contexte pentru a crea diferite stări și mesaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *