Decembrie este literalmente sinonim cu Crăciunul şi este sărbătorit cu bucurie şi dragoste nu numai pe 25, ci pe parcursul întregii luni. Ultimele 4 săptămâni din an (postul la ortodocşi) sunt denumite sezonul de Advent la romano-catolicii şi protestanţii. Advent este derivat din cuvâtul latin ”adventus”, care înseamnă ”sosire”.
A existat o tradiţie în lume – aşteptarea venirii lui Iisus Hristos prin rugăciune şi penitenţă. Perioada celor patru săptămâni este o pregătire pentru primirea Domnului în inimile nostre şi pentru a cunoaşte adevăratul sens al Crăciunului. În această perioadă, în timpul rugăciunii se foloseşte o coroniţă din brad – ea este numită coroană de advent.
Ce este coroana de advent
Coroana de advent este o ghirlandă circulară făcută din cetină de brad. Pentru decorarea ei sunt folosite conuri, nuci, foi de dafin, ilex, lumânări, batoane de scorţişoară, flori uscate. Vei găsi aranjamente cu 3-4 lumânări pe coroniţă.
Simbolistica coroniţei de brad (advent)
Coroana de brad circulară reprezintă eternitatea şi dragostea infinită a Domnului pentru umanitate. Foile de dafin reprezintă victoria; conurile şi ilexul mortalitatea; cedru putere şi vindecare. Frunzele sfărâmate reprezintă spinii (coroana) care i-a fost pusă pe cap lui Iisus Hristos în timpul răstignirii.
Conurile de pin, nucile şi seminţele reprezintă viaţa şi învierea. Iar lumânările, care sunt în mod tradiţional în număr de patru – trei mov şi una roz trandafiriu, au o importanţă aparte. În plus, unii oameni au început să utilizeze cinci lumânări – trei violet, una roz trandafiriu şi una albă.
Unele coroniţe conţin de asemenea culoarea albastră în locul uneia mov. Movul este o culoare liturgică care denotă timpul rugăciunii şi jertfei. Roz este folosită, în general, pentru a reprezenta bucurie în credinţa creştină, iar albul, ca întotdeauna, reprezintă puritatea. În acest caz, puritatea lui Isus Hristos.
Fiecare lumânare reprezintă 1000 de ani, adică 4000 de ani în total. Numărul indică faptul că omenirea a aşteptat patru mii de ani până la sosirea Mântuitorului chiar din timpul lui Adam şi Eva, conform Sfintei Scripturi.
Atunci când fiecare lumânare este aprinsă (în fiecare duminică), aceasta indică trecerea timpului până când a cincea este aprinsă (în cazul a celei de-a cincea lumânare din coroniţă) în ajunul Crăciunului. În plus, fiecare lumânare reprezintă o săptămână din perioada de Advent.