Semnele diabetului pe piele ar putea fi primele simptome că o persoană suferă de această afecțiune. Din fericire, cele mai multe pot fi prevenite sau tratate cu ușurință dacă sunt diagnosticate. Unele dintre aceste probleme sunt boli de piele pe care oricine le poate avea, cu atât mai ușor persoanele cu diabet zaharat.
Se spune despre diabet că este „boala secolului”, întrucât incidența sa a crescut îngrijitor în ultimele decenii și contină să se afle pe un trend ascendent, care va mai continua timp de ani buni. În statisticile oficiale sunt înregistrate peste 540 de milioane de pacienți cu diabet la nivel mondial și se estimează că, până în 2030, se va ajunge la 643 de milioane.
Semnele diabetului pe piele
Diabetul poate avea numeroase manifestări, inclusiv semnele diabetului pe piele. Recunoașterea timpurie a acestor simptome este crucială pentru gestionarea eficientă a bolii. Dacă apar aceste semne pe piele ta este momentul să discuți cu medicul diabetolog sau dermatolog pentru că ai putea suferi de diabet zaharat.
Afecțiunea începe cu apariția de mici papule, adică ridicături ale pielii care se simt la trecerea cu mâna peste ele, care seamănă cu niște „coșuri”. Pe măsură ce evoluează, aceste papule se transformă în plăci îndurate și pielea în aceste zone se îngroașă. Plăcile pot fi roșii, galbene sau maronii.
Apariția unei zone sau benzi de piele catifelată la atingere și închisă la culoare pe gât, în axile, inghinal sau oriunde altundeva poate fi un indiciu că glicemia ta este foarte mare. Denumirea acestei afecțiuni este acanthosis nigricans și este un semn de pre-diabet.
Deși este un fenomen rar, pe pielea persoanelor care suferă de diabet zaharat pot să apară spontan vezicule sau bule. Acestea pot fi mari sau mici, unice sau multiple, grupate sau diseminate. Cele mai frecvente zone de apariție a acestora sunt mâinile, picioarele, coapsele, gambele și antebrețele. Aspectul acestor bule este asemănător cu cel al bulelor ce apar după arsuri, cu excepția faptului că nu există durere. Denumirea medicală a acesteia afecțiuni este bullosis diabeticorum sau „bulele diabeticilor”.
Dermopatia diabetică
Este caracterizată de pete maronii care seamănă cu cele provocate de înaintarea în vârstă, dar nu sunt. Glicemia mărită la persoanele cu diabet deteriorează vasele mici de sânge și duce la apariția acestor pete, care pot fi asociate și cu complicații neuropatice, provocând prurit sau furnicături, dar și vasculare diabetice, deoarece studiile au arătat că afecțiunea apare mai frecvent la pacienții diabetici cu retinopatie, neuropatie și nefropatie.
Petele maronii sunt ovale sau rotunde, ușor crestate, care apar cel mai adesea pe tibie, dar pot apărea și pe spate sau alte zone. Deși aceste leziuni pot apărea la oricine, în special după o leziune sau o traumă a zonei, ele sunt una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii întâlnite la pacienții cu diabet zaharat. S-a descoperit că dermopatia diabetică apare la până la 30% dintre pacienții cu diabet.
Dermopatia diabetică tinde să apară la pacienții în vârstă sau la cei care au diabet zaharat de cel puțin 10 de ani. De asemenea, pare să fie strâns legată de creșterea hemoglobinei glicozilate, un indicator al controlului slab al nivelului de glucoză din sânge. Așadar, e important să identifici care sunt semnele diabetului pe piele.