Suferi de anemie hemolitică atunci când globulele roșii se descompun sau mor mai repede decât corpul tău le poate înlocui cu noi globule roșii. Oamenii pot dezvolta această formă prin moștenirea unor afecțiuni genetice care cauzează anemie, anumite infecții și medicamente. Un medic poate trata această boală pornind de la problema de bază.
Uneori, oamenii au simptome ușoare care dispar după tratament, însă specialiștii pot propune o schemă după ce află ce a cauzat această afecțiune. Dacă nu este îngrijită corespunzător, poate provoca probleme grave de inimă.
Anemie hemolitică, simptome și cauze
Există multe tipuri diferite de anemie, însă cea hemolitică apare atunci când globulele roșii din sânge se descompun sau mor mai repede decât de obicei. Prin urmare, măduva osoasă nu are timp să producă suficiente celule roșii noi, lăsându-te cu un număr scăzut. Alte tipuri de anemie pot apărea atunci când o leziune sau o boală cauzează sângerări excesive care epuizează rezervele de globule roșii mai repede decât corpul le poate înlocui sau când ceva afectează producția lor. Astfel, corpul fie produce mai puține, fie sunt anormale.
Forma severă de anemie hemolitică poate duce la afecțiuni grave ale inimii, inclusiv aritmie (ritm cardiac anormal), cardiomiopatie și insuficiență cardiacă. Forma autoimună apare atunci când sistemul imunitar confundă globulele roșii cu substanțe nedorite sau străine și reacționează prin producerea de anticorpi care distrug celulele. O afecțiune ereditară comună este anemia falciformă. În cazul acestei boli, corpul produce globule roșii de formă anormală care sunt blocate în vasele mici de sânge, splină sau ficat. Talasemia este o altă tulburare moștenită care determină organismul să producă celule anormale care sunt distruse ușor. Deficitul de glucoză-6-fosfat dehidrogenază este o tulburare genetică care afectează o enzimă ce protejează globulele roșii. Când nivelul acesteia scade, celulele sanguine expuse la anumite infecții sau medicamente sunt susceptibile să se descompună.
Simptomele hemolitice pot fi ușoare sau mai severe și pot apărea brusc sau se pot dezvolta în timp. Semnele tipice includ icterul, o afecțiune care afectează pielea, albul ochilor și mucoasele, provocându-le să devină galbene. Acest lucru se întâmplă atunci când ai un nivel ridicat de bilirubină cauzat de distrugerea globulelor roșii, care poate cauza și schimbarea culorii scaunului. Dispneea se manifestă atunci când nu ai suficiente celule roșii care să transporte oxigenul în întregul corp. Tahicardia înseamnă că inima ta bate mai repede decât ar trebui, iar atunci nu are suficient timp i pentru a se umple cu sânge, astfel că nu poate furniza corpului oxigenul de care are nevoie. Ficatul și splina filtrează globulele roșii pe măsură ce acestea se deplasează prin corpul, iar dacă sunt mai mari decât ar fi normal, acesta poate fi un semn că celulele sunt deteriorate și se poate manifesta prin alergii pe piele.
Diagnostic și tratament
Un medic specialist poate diagnostica anemia hemolitică întrebând despre istoricul medical, în special dacă membrii familiei suferă de această afecțiune. De asemenea, trebuie să știe dacă ai anumite infecții sau dacă urmezi un tratament care poate cauza boala. În plus, poate efectua un examen fizic axat pe semnele și simptomele anemiei, icter sau dacă splina sau ficatul sunt mărite.
De obicei, medicii folosesc mai multe teste de sânge pentru a diagnostica anemia hemolitică. Astfel, pot examina probe pentru markeri genetici care pot fi semne ale unor afecțiuni ereditare ce cauzează anemie hemolitică. De obicei, efectuează teste preliminare de sânge pentru a determina dacă simptomele sunt cauzate de o formă de anemie, iar o hemoleucogramă completă este unul dintre cele pe care le pot efectua. Aceasta măsoară câte celule roșii, celule albe și trombocite ai, dimensiunea acestora, hemoglobina, proteina din sânge care transportă oxigenul în întregul corp, și hematocritul, ce măsoară cantitatea de spațiu pe care celulele roșii îl ocupă în sângele dumneavoastră.
Anemia hemolitică poate fi tratată în funcție de cauza bolii și de simptomele prezente. De exemplu, dacă un medic specialist crede că aveți o formă severă, poate solicita transfuzii de sânge pentru a stabiliza numărul de globule roșii. Apoi, poate diagnostica afecțiunea de bază care cauzează forma de anemie hemolitică, astfel încât să poată trata acea afecțiune.