Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Semne timpurii ale sclerozei multiple
Semne timpurii ale sclerozei multiple

Semne timpurii ale sclerozei multiple

04 mart. 2021, 15:53,
în Sanatate

Scleroza multiplă este cameleonul suprem. Această boală autoimună cronică, inflamatorie, afectează sistemul nervos central, ducând la deteriorarea nervilor și la formarea țesutului cicatricial, deci poate semăna cu o multitudine de alte boli. Acest lucru a face, de asemenea, extrem de greu de detectat. Și faptul că nu există două persoane cu SM care prezintă aceleași simptome nu face decât să adauge plusuri imprevizibilității sale.

Iată ce o face atât de complicata: creierul și măduva spinării sunt pline de nervi care trimit rapid semnale electrice către toate zonele corpului, care vă permit să mergeți, să vorbiți, să vedeți, să înghițiți și multe altele. Acești nervi sunt acoperiți cu o manta numită mielină care ajută la transmiterea semnalelor.

Semne timpurii ale sclerozei multiple

In SM, mielina este distrusă, deoarece sistemul imunitar îi spune în mod greșit corpului să o atace, provocând cicatrici – sau scleroză – și întreruperea semnalului. Ca urmare, cei cu SM prezintă o varietate de simptome diferite, în funcție de semnalele care se întrerup.

„Deoarece SM se poate dezvolta oriunde în cadrul sistemului nervos central și cuprinde nervii optici, creierul și coloana vertebrală, pot apărea o mulțime de tipuri diferite de atacuri critice, ceea ce duce la complexitatea diagnosticului”, spune Thomas Shoemaker, neurolog și expert SM la Centrul de scleroză multiplă Rush.

Deși în prezent nu există nici un remediu pentru SM, există o serie de tratamente promițătoare. Conștientizarea simptomelor timpurii vă poate ajuta să obțineți un diagnostic și să începeți tratamentul mai devreme, ceea ce vă poate ajuta să gestionați mai bine boala. Medical Xpress l-a rugat pe Shoemaker să explice ce semne inițiale trebuie să caute pacientii, precum și factorii de risc asociați bolii.

Aici începe MS (de obicei)

Deși un număr de simptome ale SM pot apărea devreme, două se remarcă deoarece apar mai des decât altele:

Nevita optică sau inflamația nervului optic este de obicei cea mai frecventă, spune Shoemaker. Este posibil să aveți dureri oculare, vedere încețoșată și cefalee. Apare adesea pe o parte și poate duce în cele din urmă la pierderea parțială sau totală a vederii.

Inflamația măduvei spinării sau ceea ce se numește mielită transversală parțială este cel de-al doilea simptom cel mai frecvent pe care îl vede Shoemaker. „Este posibil să aveți amorțeală, furnicături, slăbiciune la nivelul brațelor și picioarelor, disfuncție a vezicii urinare și / sau dificultăți la mers”, explică el.

Alte semne timpurii ale SM includ:

Problemele intestinului variază de la constipație datorită activității fizice reduse, determinând o reducere a alimentelor care se deplasează prin tractul intestinal, la diaree și incontinență legate de disfuncții neurologice.
Depresie
Dificultate de gândire
Oboseală

Durerea, care poate fi acută sau cronică, cauzată de nervii care poartă senzația de „scurtcircuit”. Tipurile de durere pot include dureri de tip bandă în jurul pieptului, împreună cu alte tipuri de senzații dureroase la nivelul gâtului, brațelor, picioarelor.

Probleme sexuale. Acestea pot include modificări ale funcției sexuale, cum ar fi excitația și orgasmul, deoarece excitația începe în sistemul nervos central și căile nervoase se deteriorează. SM poate crea, de asemenea, factori psihologici, cum ar fi modificările dispoziției și scăderea stimei de sine, care pot afecta și dorința sexuală.

MS poate arăta, de asemenea, astfel

Un alt potențial vestitor al SM este sindromul izolat clinic sau CSI, dar această afecțiune este complicată.

„CSI face parte din spectrul SM. De fapt, uneori CSI este doar prezentarea inițială a SM. Și persoanele cu CSI vor continua adesea să dezvolte scleroză multiplă, dar nu întotdeauna”, explică Shoemaker.

CSI este practic primul semn al SM, cand apar simptome neurologice care durează adesea 24 de ore. Episodul poate avea ca rezultat un simptom sau mai multe, în funcție de cicatricile care apar într-un singur loc sau mai multe locuri. Cele mai frecvente simptome ale CSI includ următoarele:

Nevrita optică
Amorţeală
Vorbire neclară
Furnicături
Slăbiciune in picioare

Dacă aveți aceste simptome, este important să consultați un medic cât mai curând posibil. Dacă testarea nu evidențiază un risc ridicat pentru SM, CSI ar putea semnala o altă afecțiune gravă care necesită atenție promptă:

Afecțiuni autoimune care provoacă inflamația vaselor de sânge
Expunerea la materiale toxice
Deficiență gravă de vitamina B12
Infectie virala

Testarea corectă arată imaginea de ansamblu

Chiar dacă aveți simptome asociate cu SM, este posibil să nu aveți SM. Va trebui să confirmați diagnosticul.

„Nu există un singur test MS, astfel încât diagnosticul poate fi întârziat, incorect sau chiar ratat cu totul”, spune Shoemaker. „Un diagnostic al SM necesită într-adevăr sinteza multor tipuri diferite de informații de către experți care știu ce să caute și cum să pună piesele împreună.”

De aceea, recomandă să se prezinte la un neurolog, care se poate asigura că se efectuează testarea adecvată pentru a obține o imagine completă și exactă.

Aceasta include, de obicei, un RMN al creierului și al coloanei vertebrale, care poate dezvălui modificări ale sistemului nervos central care indică SM.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`