Prima pagină » Coronavirus » Semne particulare ale infecţiei cu coronavirus. Ce sunt „degetele COVID“
Semne particulare ale infecţiei cu coronavirus. Ce sunt „degetele COVID“

Semne particulare ale infecţiei cu coronavirus. Ce sunt „degetele COVID“

21 iul. 2020, 13:16,
în Coronavirus

Un medic dermatolog vorbește despre semnele particulare ale infecţiei cu coronavirus și explică simptomele întâlnite la pacienții cu COVID-19. Mara Mihai explică manifestările particulare numite și „degetele COVID”, enumerând mai multe tipuri de manifestări care apar la nivelul pielii, în cazul infecţiei cu COVID 19.

„Încă nu se ştie în acest moment dacă aceste manifesfări sunt cauzate de virus, de SARS COV-2, sau dacă acestea sunt declanşate de reacţia imunologică din cadrul infecţiei virale, sau chiar postmedicamentos, în cadrul tratamentului pe care pacientul îl efectuează atunci când sunt internaţi. Manifestările acestea sunt de foarte multe tipuri, cea mai frecventă dintre ele fiind afectarea de la nivelul palmelor şi tălpilor şi de la nivelul degetelor“, spune Mara Mihai.

Semne particulare ale infecţiei cu coronavirus: Manifestări asemănătoare cu vărsatul de vânt, varicela

Medicul dermatolog susține că aceste simptome au mai fost denumite și „degetele COVID“ şi dintre toate manifestările cutanate este cea care a fost cel mai mult asociată cu această boală. Mara Mihai consideră cp există suspiciunea că este mai specifică acestei boli şi că ar putea chiar reprezenta un semn al infecţiei virale.

„Aceasta se manifestă prin nişte pete violacee, roşiatice la nivelul extremităţilor care seamănă foarte mult cu ceea ce observăm în degerături. Aceste pete ulterior pot să evolueze, să formeze băşicuţe cu lichid, să formeze răni şi sunt mai frecvente la copilaşi.

Aşa au arătat studiile şi nu este asociată cu forme foarte severe de boală. Se spune că dispare de la sine după ce se vindecă infecţia virală. Un alt tip de manifestare cutanată este cea care seamănă cu vărsatul de vânt, cu varicela“, adaugă medicul dermatolog.

Medicul Mara Mihai crede că între manifestările de la vărsatul de vânt și varicelă sunt întâlnite și la ifnecatrea cu COVID-19, leziunile fiind identice pe corpul pacientului.

„Este o suprapunere foarte mare ale manifestărilor dermatologice din cadrul bolii COVID -19 cu bolile copilăriei: varicela, vărsatul de vânt este una dintre ele şi apar acele băşicuţe pe toată suprafaţa corpului, dar, spre deosebire de varicelă unde există leziuni cu lichid, care se vindecă, în cadrul bolii COVID 19 toate leziunile sunt identice pe corpul pacientului. Acesta ar fi semnul distinctiv.

Un alt tip de manifestare seamănă cu erupţiile copilăriei, acelea care nu au băşicuţe, ci doar pete roşiatice, extinse pe toată suprafaţa corpului”, a precizat Mara Mihai.

Iritații în interiorul gurii

Un alt simptom descoperit pe parcursul pandemiei de COVID-19 este cel legat de erupțiile cutanate. Medicii din Spania spun că iritațiile în interiorul gurii apar la unii pacienți. Un dermatolog din SUA, care nu a participat la acest studiu, spune că nu este o surpriză că erupțiile, care au denumirea clinică de enantem, apar la pacienții cu COVID-19.

„Un enantem este o erupție cutanată pe membranele mucoase”, explică dr. Michele Green, de la Lenox Hill Hospital din New York. „Este foarte frecvent la pacienții cu infecții virale, cum ar fi varicela. Este caracteristic pentru erupțiile virale să afecteze mucoasele.”

Cercetătorii conduși de Dr. Juan Jimenez-Cauhe, de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, au examinat 21 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 la începutul lunii aprilie și erupțiile cutanate asociate. Dintre acești pacienți, șase pacienți (29%) aveau enantem în interiorul gurii. Pacienții afectați de acest simptom aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, iar patru au fost femei.

Erupția bucală a apărut într-un interval cuprins între 2 și 24 de zile de la debutul altor simptome de COVID-19. În cele mai multe cazuri, enantemia nu părea să fie legată de niciun medicament pe care pacienții îl luau, consolidând ideea că este vorba un simptom neștiut până acum al bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024