Prima pagină » Sanatate » Semne infarct. Cum îți poți da seama din timp de apariția lui și cum poți oferi primul ajutor

Semne infarct. Cum îți poți da seama din timp de apariția lui și cum poți oferi primul ajutor

08 iul. 2024, 12:10,
în Sanatate

Acesta este unul dintre principalele cauze de deces în țările dezvoltate. Depistarea semnelor de infarct timpurii și aplicarea unui tratament potrivit sunt cruciale și pot salva vieți.

Semnele infarct

Infarctul miocardic acut apare în momentul în care se blochează o arteră la nivelul inimii, cel mai frecvent, din cauza unui cheag de sânge. Oprirea bruscă a fluxului sanguin duce la deteriorarea mușchiului inimii și poate duce chiar la deces.

Semnele frecvente sunt: dureri în piept sau disconfort, durere la nivelul brațului, umărului sau gâtului, amețeli, stare oboseală, dureri în partea superioară a corpului, o senzație de presiune, durere, epuizare, o senzație de greutate în piept, o senzație de arsură la stomac sau indigestie, greață și uneori vărsături, transpirație, dificultăți în a respira, anxietate asemănătoare unui atac de panica, tuse sau respirație șuierătoare, în cazul în care lichidul se acumulează în plămâni.

Se mai poate dezvolta șocul cardiogenic, adică scăderea bruscă a tensiunii arteriale, deoarece inima nu poate furniza suficient sânge, pentru ca restul corpului să funcționeze în mod adecvat.

Principalii factori de risc ai apariției infarctului miocardic sunt: fumatul, colesterolul ridicat, obezitate, lipsa de exercițiu fizic, o dietă bogată în grăsimi trans și saturate, consumul excesiv de alcool, diabet sau prediabet, apneea, vârsta peste 65 de ani, boli de inimă, hipertensiune arterială.

Măsuri de prim ajutor

În cazul în care vă aflați în preajma unei persoane care prezintă simptomele unui infarct miocardic, trebuie să sunați de urgență la 112. Până vine echipajul, acordarea primului ajutor poate fi crucială pentru viața persoanei în cauză.

În cazul în care persoana își pierde cunoștința, trebuie să îi verificați pulsul și respirația. Dacă lipsesc, așezați persoana pe spate și ridicați-i capul pentru a-i elibera căile respiratorii. Trebuie să efectuați masajul cardiac, poziționându-vă în dreapta persoanei.

Puneți podul palmelor unul peste altul, aplicați palmele pe stern, la două treimi de partea superioara a sternului și o treime de partea inferioară. Aplicați o apăsare puternică, care să coboare sternul cu aproximativ 5 centimetri. Dacă auziți sunete de oase rupte, nu vă opriți. Coastele se pot desprinde, dar nu se rup. Ritmul trebuie să fie rapid, la 100 de contracții pe minut. Nu vă opriți până nu apare serviciul de ambulanță.

Pentru a vă feri de acest eveniment nefericit, luați câteva măsuri de prevenție precum: introducerea în dietă a unor alimente bogate în nutrienți, evitarea sau renunțarea la fumat, urmarea unei diete echilibrate și a unei alimentații sănătoase, efectuarea unor exerciții fizice regulate, gestionarea diabetului zaharat, a nivelurilor ridicate de colesterol, a hipertensiunii arteriale și a altor condiții de sănătate, limitarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, evitarea stresului sau practicarea unor modalități de reducere a acestuia, suplimente alimentare pentru sistemul cardiovascular, remedii naturiste și medicamente pentru reducerea colesterolului și scăderea tensiunii.

Semnele infarctului miocardic apar în cazul unei urgențe medicale ce nu trebuie ignorată. O dietă bogată în nutrienți, echilibrată și un stil de viață care promovează sănătatea sunt esențiale în menținerea unei inimi sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024